ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Остеопорозата остава слабо профилактирана

  20.10.2020

  Днес е Световният ден за борба с остеопорозата. Заболяването засяга 1 от всеки 3 жени и 1 от всеки 5 мъже във възраст над средната. По данни на Световната здравна организация, остеопорозата е третото социално-значимо заболяване, след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

  Наричат я „тихата епидемия“, заради често безсимптомното развитие. Това е едно от хроничните заболявания, които въпреки широката информираност на нашето съвременно общество, остава слабо профилактирано. Заболяването засяга жени и мъже над 50-годишна възраст, като по-често жени с дългогодишна менопауза. В основата на заболяването стои намаляване на плътността на костите и съответно повишаване риска от костни счупвания. Най-силно ангажирани са прешлените на гръбначния стълб, шийката на бедрената кост, китката и др. Намаляването на костната плътност рядко протича с каквито и да е усещания, докато не настъпи фрактура.

  Важно е, че заболяването подлежи на профилактика и с последване на правилни съвети, може да получим ранна диагноза и да не настъпят усложненията на болестта.

  Съвети:

  1. Физическа активност. Провеждайте редовно физически упражнения, които включват разходки сред природата, минимален сбор от тонизиращи упражнения сутрин след ставане от сън, когато мускулите са най-отпуснати и сковани и имат нужда от повишаване на тонуса за деня. При възрастни хора, не се препоръчват прекомерните физически натоварвания, носене на тежести на гръб, носене на тежки чанти и т.н. Тонизиращите разходки сред природата и на морския бряг осигуряват набавяне на витамин Д през кожата. По възможност и при добро време, преминавайте разстоянията от дома до работата си пеш (не през зимата и при заледяване). Свикнете един път дневно да излизате на разходка.

  2. Хранене - набавяйте достатъчно млечни продукти с храненето, и други храни, богати на калций. Контролирането на калциево-фосфорния баланс в организма и ниво на вит. Д3 може да бъде проследявано 1-2 годишно при профилактични прегледи, особено при пациенти с диагностицирана остеопороза, налагаща лечение или проследяване. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 мг на ден. Препоръчва се прием на кисело мляко, сирене, кашкавал, и др, зеленчуци като броколи, зеле, достатъчно прием на минерална вода. При хора над 60 год възраст, се препоръчва приемане на профилактична доза вит. Д3 под формата на хранителни добавки. Консумирайте пълноценна храна, богата на животински и растителни протеини. Протеините заздравяват мускулатурата, която спомага за поддържане на костния скелет.

  3. Тегло - регулирайте теглото си. Когато теглото е над нормалното, това натоварва интензивно целия опорно-двигателен апарат и повишава риска от остеопороза и фрактури при минимална травма. 

  4. При пациенти с поставена диагноза Остеопороза и назначена терапия за нея, се препоръчва проследяване на костна плътност на всеки 2-3 години (според индивидуалните предписания на лекуващия ревматолог или ендокринолог) чрез провеждане на остеодензитометрия (измерване на костна плътност).

  5. Съвети за профилактика у дома: премахнете хлъзгави повърхности, чержета и др, които могат да повишат риска от падане; за възрастни хора над 70 год, поради повишен риск от загуба на равновесие, използвайте помощни средства при изкачване на стълби и др. и избягвайте резки движения; избягвайте вървене по мокри и заледени повърхности, особено зимно време.

  6. Зрение: Проследявайте редовно зрението си при офталмолог и осигурете достатъчно осветление у дома си, за да намалите риска от препъване и падане.

  Скрининг за остеопороза: препоръчва се при пациенти над 65 годишна възраст, или под 65 годишна възраст и оказаните по долу рискови фактори. Скринингът включва преглед от специалист и провеждане на остеодензитометрия, и по преценка назначаване на изследвания на нивата на калций, фосфор и витамин Д3 в организма.

  Рискови фактори:

  - генетична предизпозиция

  - жени в дългогодишна менопауза

  - жени след проведена тотална хистеректомия

  - ранно настъпила менопауза (между 20-40 годишна възраст)

  - хронични заболявания, свързани с недохранване

  - прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, прекомерен прием на кофеинови напитки

  - понижена физическа активност и нисък общ тонус

  - пациенти на дългогодишна терапия с кортикостероиди (кортикостероид-индуцирана остеопороза)

  - фрактура на кост, която е настъпила спонтанно или не е свързана с травма

  Запомнете: Остеопорозата е едно от малкото хронични заболявания, при които се включват специалисти от много специалности в медицината – Ендокринология, Ревматология, Ортопедия, Неврохирургия и др. Като метаболитно нарушение, то подлежи на строг контрол от специалист по ендокринология. Когато остеопорозата води до болки по хода на опорно-двигателния апарат, намалена функционална активност, трябва да бъдете лекувани и от ревматолог. А когато има настъпила фрактура се намесват ортопеди и неврохирурзи.