Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Високотехнологични манекени обучават лекари във ВМА

  05.10.2020

  Военномедицинска академия (ВМА) се включи в 14-ата международна изложба „Хемус 2020 – Отбрана, антитероризъм и сигурност“, която се проведе в гр. Пловдив.

  Участниците не скриха задоволството си, че изложението все пак успя да се осъществи, въпреки усложнената обстановка заради COVID-19. И не скриха, че за тях събитието е място за обмяна на опит и "сверяване на часовника" в отбранителния бранш.

  На щанда на ВМА ги очакваха две лекарки под пагон - ст. л-т д-р Марина Йорданова и ст. л-т д-р Марияна Иванова. Те демонстрираха пред гостите възможностите за обучение с новите високотехнологични манекени, които ще бъдат използвани при подготовката на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти-военни лекари в новоизграждащия се симулационен тренировъчен център на ВМА.

  „Живите“ манекени предизвикаха интереса и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и останалите членове от екипа му.

  Поглед в бъдещето: Инвестицията във високотехнологичните манекени бе направена през миналата година във връзка с проекта на ръководството на ВМА за изграждането на тренировъчен център. Част от специалистите – военни лекари вече преминаха обучителни курсове и са готови да предадат своя опит при подготовката на бойните санитари и санитарните инструктори.

  Манекените могат да симулират основни жизнени функции на човешкия организъм – дишане, сърдечна дейност, кръвообращение и други, както и различни патологични състояния и бойни травми – кървене от травматична ампутация на крайник, напрегнат пневмоторакс, обструкция на дихателни пътища и различни видове рани.  Освен това, позволяват „поставяне“ на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации и ултразвуков симулатор за спешна ултразвукова диагностика на манекени в полеви условия.

  А за участието си в изложението представителите на ВМА бяха отличени от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.