Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Пораженията на COVID-19 – новата „патология” на пулмолозите

  25.09.2020

  На 25 септември отбелязваме Световния ден на белия дроб.

  2020 година не се различава от предходните по отношение на вида и честотата на белодробната патологията.

  На челни места в класациите остават хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и белодробният карцином, който в България се диагностицира късно и е от карциномите с най-ниска 5-годишна преживяемост. Друга патология, с която се сблъскваме ежедневно са инфекциите на долните дихателни пътища – пневмонии, екзацербации на ХОББ и бронхиектазии, белодробна тромбоемболия, която като че ли напоследък се среща все по-често, коментира доцент Милена Енчева, ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия на ВМА.

  Акцент в работата на пулмолозите през настоящата година се оказват „пораженията”, които COVID-19 оставя у преболедувалите пациенти.

  Новият коронавирус засяга различни системи от човешкото тяло, но белият дроб е прицелният орган. Именно дихателните проблеми са най-честата причина за постъпване в болница, а развитието на тежка дихателна недостатъчност налага интензивно лечение и наблюдение.

  В нашата клиника извършваме проследяване на пациентите след преминаване на острата активна фаза на COVID-19. Оказва се, че над 80% от пациентите, преболедували тежко болестта имат поражения в белия дроб, причиняващи задух, умора при обичайни усилия и дори дихателна недостатъчност, налагащи допълнителни диагностични и лечебни процедури, отбеляза доцент Енчева.

  В белодробната клиника на ВМА се приемат пациенти за оценка на белодробната структура и функция след COVID-19 по определен протокол, изработен на базата на международни научни публикации. Много от тези пациенти са със специфични белодробни промени, нарушена функция и клинична симптоматика -- задух, кашлица, умора. Има пациенти, при които дихателната недостатъчност се установява месеци наред. Проследяването им се извършва през определени периоди от време, в зависимост от симптоматиката и резултатите от направените изследвания, коментира още доц. Енчева.

  Тя изтъкна, че болестта не преминава с изписването от инфекциозна клиника. При повечето пациенти симптомите и нарушенията в клиничните параметри продължават с месеци и изискват активно лечение и проследяване. Има случаи, при които едва на шестия месец пациентът започва да се възстановява и да нормализира функционалните си параметри.

  В обобщение доцент Милена Енчева подчерта важността на профилактиката и навременната диагностика на белодробните болести: Обръщайте се навреме към специалистите, когато имате белодробни симптоми. Важно е личните лекари да познават рисковите фактори за най-честите и най-значими белодробни заболявания. А всеки, който има симптоми, особено сега в условията на COVID-19, да не ги подценява, а да потърси консултация с лекар. За пациентите, прекарали коронавирус, посещението при пулмолог е задължително, за да бъде направена оценка на белодробната функция.

  Как да намалим шансовете за заразяване или разпространение на COVID-19:

  • Носете маска

  • Редовно и старателно почиствайте ръцете си

  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата

  • Спазвайте дистанция

  • Избягвайте да ходите на места, където се събират много хора