Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Български военни медици посрещат празника на мисии в 3 континента

  22.09.2020

  Български военни медици посрещат Деня на независимостта на България на пост зад граница.

  Вярна на традициите от 1904 г., когато е първата хуманитарна мисия в историята и на родното здравеопазване, и на българската войска с изпращането на екип в Манджурия, Военномедицинска академия (ВМА) ежегодно участва в различни мисии по света.

  В момента имаме 7 души, които изпълняват мисии на три континента – в Мали (Африка), в Афганистан (Азия) и в Босна и Херцеговина (Европа), коментира началникът на ВМА и главен лекар на Българската армия генeрал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  С добрата си професионална подготовка и висок дух, българските военномедицински екипи извоюваха авторитет на сериозни международни партньори при изпълнение на различните операции. По този начин ВМА издига не само международния авторитет на Българската армия и на държавата, но и с натрупания си опит гарантира сигурността на населението.

  Нашата служба поставя все по-тежки предизвикателства пред нас. Затова и целта ни е да изграждаме силни, волеви и устойчиви офицери, които да останат непоклатими пред изпитанията и да вземат бързо и правилно решение, подчерта още генерал-майор Мутафчийски.

  В рамките на обучението у военните лекари се формират качества и умения, които се ценят високо и в цивилния живот - организираност, точност, дисциплинираност, екипност, лидерство.

  За последните 20 години близо 1000 военни лекари и сестри застават на първа линия в различни международни операции на НАТО и Европейския съюз, а също и в помощ на цивилното население при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.