ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Ген.-майор Петров: Няма структура у нас с по-висока готовност от ВМА за справяне с биологични заплахи!

  19.02.2016

  Няма структура в България, която да има по-висока готовност от ВМА за справяне с евентуални биологични заплахи от болести, свързани с миграционния натиск.


   
  Това коментира началникът на Военномедицинската академия генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров. 
   
  В присъствието на военния министър Николай Ненчев в Академията се проведе изнесено съвместно заседание на три парламентарни комисии - по отбрана, по здравеопазване и по вътрешна сигурност и обществен ред, на което бяха представени ролята и възможностите на ВМА в условия на биозаплахи, вследствие на миграционен натиск.  На заседанието присъстваха освен началникът на ВМА, както и тримата му заместници – полковник професор д-р Венцислав Мутафчийски, полковник доцент д-р Румен Попов, полковник доцент д-р Любомир Алексиев; така и началникът на Клиника по инфекциозни болести към ВМА професор Камен Плочев; експертът по национална сигурност Славчо Велков; началникът на Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА полковник д-р Александър Парашкевов; началниците на всички клиники във ВМА.
   
  Достатъчно готови сме като капацитет и възможности, но не знаем какво ще е предизвикателството.  Едно е когато говорим за един, за сто, хиляда пациенти. Тази непредсказуемост не може да ни даде основание да кажем, че сме готови на сто процента, посочи генерал-майор Николай Петров. 
   
  Той уточни, че представеният по време на заседанието компютърен модел за управление на дейностите при биозаплахи в условията на миграционен натиск вече е активен, като е необходимо да бъде официализиран законодателно, за да може да стартира.


   
  Министърът на отбраната Николай Ненчев изтъкна пред депутатите и ръководството на ВМА, че страната и Европа навлизат в критичен период и ще се нуждаем от възможно най-добрата военна и медицинска експертиза. 
   
  Няма съмнение, че ВМА ще играе важна роля в неутрализирането на множество предизвикателства, включително и на биозаплахите, които са пред прага ни.

  Всички ние, Министерство на отбраната, народните представители и ръководството на ВМА трябва да се концентрираме и координираме усилията си, за да изградим и да се предпазим от всяка една заплаха към нашата страна и към обществото ни, посочи министър Ненчев.


   
  Началникът на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА професор Камен Плочев посочи като сериозен риск заболявания, които могат да се пренесат лесно при големи струпвания на хора, които могат да доведат до паника. При кризисна ситуация ВМА може да реагира в рамките на час и да изпрати екипи. Професор Плочев подчерта също, че е важно да не се създават излишна паника и негативни очаквания, свързани с бежанците.
  Вълните на миграция, свързани с трудно контролирано придвижване на големи маси хора главно от района на Близкия Изток и Северна Африка бяха посочени на заседанието като свързани с реален епидемиологичен риск. 


   
  Професор Камен Плочев отбеляза, че засега у нас няма опасност от вируса Зика, но припомни, че в Бразилия предстоят летните олимпийски игри. С въпроси към експертите се включиха народни представители, сред които и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.
   
  Ръководството на ВМА увери, че има и компютърна система, която да ни пази при биозаплаха, като при налична такава, а представената компютърна система ще прави връзка между МВР, НС, президентството, Министерство на отбраната и Министерство на здравеопазването.


  СНИМКА: БГНЕС