ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  МБАЛ-Сливен към ВМА отбелязва 97 години от създаването си

  15.08.2020

  На 15.08.2020 г. се навършват 97 години от създаването на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) в Сливен, част от състава на Военномедицинска академия (ВМА).

  Ролята на военната болница в региона е безспорна. Доказахме го и през настоящата година, в която светът се изправи срещу предизвикателството COVID-19, а нашите екипи заемат ключова роля в овладяването на епидемията в областта.

  Колеги, благодаря Ви за дисциплината и високия професионализъм при посрещане на поредното изпитание.

  Бъдете живи и здрави. Желая Ви много късмет и лично щастие.

  Честит празник!

  *** История ***
  МБАЛ – Сливен, е наследник на създадената през 1892 г.. Във връзка с Ньойския договор, според който се намалява числеността на българската армия, се налага и закриването на болницата през през 1921 г. Но само след около две години тя е създадена отново (15.08.1923 г.), съгласно поверително служебно писмо на Министерството на войната и този път е с наименование „Трета полкова болница” към 11-и пехотен полк – Сливен.

  С Указ на Цар Борис III (издаден на 13.12.1939 г.) за нуждите на войската болницата значително се разширява и от 1940 г. е преименувана в „Областна дивизионна болница”. През следващите две години се разкрива хирургическо отделение, малка лаборатория и рентгенов кабинет. По време на Втората световна война болницата формира две хирургически полеви болници и една дивизионна болница. След демобилизацията болницата остава на мирновременен щат като Трета дивизионна болница.

  До 1947 г. болницата се помещава в района на 11-и пехотен полк в сградата на Икономическия техникум. По-късно е преместена в сегашната сграда, която е построена през 1944 –1945 г. От 2001 г. ББАЛ – Сливен, е структурно звено на ВМА – София. От 2009 г. се трансформира в МБАЛ – Сливен, към ВМА – София.