ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Клиника „Ендоскопска хирургия” отбеляза 25 години от създаването си

  15.01.2016

  Клиниката по „Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология” към ВМА отбеляза своята 25-а годишнина.

  Създадена през 1990г., клиниката успя бързо да извоюва водещо място със своите висококвалифицирани специалисти и уникални дейности, които извършват. За периода от 2002г., когато клиниката работи с пълния си капацитет на ендоскопска (миниинвазивна) хирургия, до днес са извършени 6431 операции, от които сложни и с голяма сложност са 4567, от средната хирургия са 1796. Малките са едва 96. От всички операции тези на миниинвазивната хирургия, защитаващи профила на клиниката, са над 85%.

  Годишнината бе отпразнувана с откриването на обновената операционна зала, на което присъства и военният министър Николай Ненчев.  След тържествения водосвет, началникът на клиниката полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, показа новата техника, с която разполагат и благодари на министър Ненчев за подкрепата за закупуването й.  В момента ние достигнахме най-високите световни стандарти за операционни зали, което ще бъде от полза не само за Българската армия, но и за всички български граждани, изтъкна професор Мутафчийски.

  От своя страна министър Николай Ненчев му подари икона на „Св. Иван Рилски”, обявен за покровител на българските лекари.
  Никога не съм се колебал във вашите възможности. Днес вие доказахте, че когато има воля и добро желание, нещата се случват. Безкрайно ви благодаря за това, което сте направили и за този пореден успех. Вие доказахте, че реформата може да стане, както и че може да се работи за благоденствието на хората. Вие сте изключително добри специалисти, обърна се военният министър към цялото ръководство на ВМА, начело с генерал-майор професор Николай Петров.  Началникът на ВМА коментира, че с обновяването на операционната зала ще се увеличи броя на операциите с 40%.

  Ние успяхме да закупим тази апаратура на една уникална цена и то във време на зверски икономии. Така топим дългове и изпълняваме реформата, коментира още професор Петров.

  Министърът на отбраната допълни изказването му, подчертавайки че икономиите са направени без това да се отрази на обема и качеството на работата в болницата. Той подчерта, че днес говорим за апаратура и техника, но на първо място е човешкият фактор: Ако ги няма тези хора, всичко това нямаше да се случи.