ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Как да се преборим с разширените вени през топлото време?

  06.07.2020

  Много хора в летния период в края на деня се оплакват от тежест и дискомфорт в краката. По крайниците няма видими изменения, но това може да се окаже нулевият стадий на хроничната венозна болест, по-известна като разширени вени.

  Това казва професор Кузман Гиров, ръководител на Клиниката по съдова хирургия в предаването „Закуска на тревата“ по БНР.

  Самото заболяване се нарича хронична венозна болест, а разширените вени са един от симптомите който се появява по-нататък. Нулевият стадий е този, в който трябва да обърнем внимание на краката си. Появяват се тежест, една неопределена болка в краката, особено при хора, които работят цял ден седнали – със свити крака, без да се движат. Всъщност, хроничната венозна болест е едно хронично заболяване, което прогресира непрекъснато. Не при всички хора, които имат малки разширени вени и капиляри накрая се стига до развитие на венозни язви, но има и такива.

  Дали фамилната обремененост, слабата съединителна тъкан на венозната стена или работата на крак са предиспозиция за появата на разширени вени. Също така наднорменото тегло и неудобните обувки оказват ли влияние върху процеса?

  На първо място е фамилната обремененост или генетичното предразположение. Има цели фамилии, при които всички – и мъже, и жени имат разширени вени. Разширени вени се развиват при хора, които работят прави и неподвижни, или работят седнали без да се движат. Кръвта в дълбоките вени не се придвижва от сърцето, а от движението на мускулите на краката от една страна и от дихателните движения от друга, така че хора които стоят седнали или прави, без да се движат и имат такава фамилна предиспозиция е почти сигурно, че ще развият разширени вени и съответно хронична венозна болест.

  А защо вените са по-често при жените – тук допринасят бременностите. Една бременност влияе по два начина на вените – едното е хормоналните промени, които се отразяват върху венозната стена и от друга страна – при напредване на бременността матката притиска големите вени в малкия таз и вените набъбват. Оттам-нататък имат значение и тесните дрехи, които се носят и наднорменото тегло, както и всички тези допълнителни фактори, които могат да доведат до прогресия на заболяването.

  Докъде може да стигне патологичният процес без лечение?

  Ако хората не обърнат внимание, заболяването прогресира. Казахме, че има нулев, а има и първи стадий на заболяването. При него има малки разширени вени, капиляри и така нататък. При втори стадий на развитие на болестта вече има видими разширени вени, които могат да достигнат до сантиметър-два в диаметър. При третия стадий, освен разширените вени, вече се получават и отоци, които през нощта отначало изчезват, а след това – ставаш сутрин и след час вече краката са отекли. При четвъртия стадий вече се появяват едни трофични промени по кожата, хиперпигментации или тъмни петна – кафяви до черни. При петия стадий вече има белези от заздравели – прекарани варикозни язви. В шести стадий вече има активни язви, които продължават развитие. Ние ги лекуваме месеци и години, но те много трудно се повлияват от лечение. Има такова, разбира се, но просто пациентите трябва да се обърнат към съдов хирург.

  А какви са съвременните методи за лечение на разширените вени, предлагащи алтернатива на оперативното лечение. Кога трябва да се започне всъщност лечението?

  Лечението трябва да започне още от нулевия стадий, като се вземат съответните медикаменти. Това са т.нар. венотоници. И тук искам да подчертая, че всички венотоници, с изключение на един, който много рядко се предписва, са на растителна основа. Това са извлеци от корите на цитрусови плодове при едната група или от конски кестен и от други доказани в миналото растителни средства, които повишават венозния тонус.

  Искам да кажа, че от тези лекарства вените няма да изчезнат, но изчезват оплакванията, намалява отокът или изчезва това неприятно чувство, което е по-силно изразено през по-топлите месеци. При приемане на венотоници (но не да се взема пет дни и да се спре – просто трябва да се пие през цялото лято) тези неприятни усещания изчезват, като има най-различни методи на лечение.

  Аз бих ги подредил по степен на сложност: най-простият начин да се направи едно лечение на разширени вени е склерозиращото лечение. Това са склерозиращи инжекции – вътре във вените се инжектира едно вещество под формата на пяна, което трябва да избута кръвта. Тази пяна много силно дразни вътрешната повърхност на вената и я възпалява, като по този начин предизвикваме едно изкуствено възпаление. Носи се двайсетина дни еластичен чорап.

  Така стените на възпалената вена се слепват и срастват. Но много често, когато вените са по-големи, се налага да се направят няколко последователни инжекции, тъй като от всяко лекарство имаме право да сложим определено количество. Това е т.нар. склеротерапия, която се прави амбулаторно. Самата процедура трае минута-две и не е болезнена, няма нужда от упойки, а след това един час трябва да се ходи. На другия ден пациентът си отива на работа, като носи един ластичен чорап. Този метод се прилага през есенно-зимния сезон.

  На следващото ниво по сложност се нареждат т.нар. термални аблации. Термални значи с употреба на висока температура. Всеки е чувал и за лазерна аблация на вените. При нея с лазерно влакно се влиза във вената и се предизвиква нейното изгаряне, а след няколко месеца вената изчезва.

  Идва наистина топлото време и чувстваме краката си по-тежки. Как да почиваме и как да се движим, така че да избегнем проблем или да намалим неговата тежест?

  Хората, които работят прави и неподвижни – при всяка възможност трябва да поседнат и даже да качват краката на бюрото си. Тези, които работят седнали и неподвижни, на компютър например, нека всеки час да станат, да се поразтъпчат за две-три до пет минутки и след това да продължат работата си, за да може да не се застоява тази кръв в дълбоките вени. В противен случай се увеличават отоците и това стимулира развитието на заболяването и прогресията му към следващите етапи.

  Вечер могат да си направят едно обливане със студена вода с душ за 30 секунди и 30 секунди с вода с температурата на тялото, не гореща. Това се прави два-три пъти. Като се приберат могат да полегнат за 10-15 минути, краката да са малко повдигнати.

  Тези съвсем простички методи помагат да се облекчават болките и да се забави развитието на заболяването. И през това време задължително трябва да се вземат венотоници – лекарства, а не хранителни добавки.

  В началото на месец юли десетки пациенти преминаха безплатни прегледи за съдови заболявания във ВМА в рамките на ежегодната кампания.