ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Българите от Босилеград към ВМА: Благодарим, обичаме ви! Министър Ненчев донесе добри новини!

  17.12.2015

  Топли думи на благодарност и зашеметяваща музикална програма закриха предколедните събития във Военномедицинска академия. Бляскавият финал дойде с традиционния вече „Босилеградски ден на благодарността”, организиран от сънародниците ни в община Босилеград, Сърбия.

  Местни фолклорни групи изпълниха специално подготвени танци за всички медицински специалисти от ВМА, които полагаха всеотдайни грижи за тях през годината. От 2009г. насам ВМА лекува безплатно българите от Босилеград, като ежегодно през лекарските кабинети минават стотици пациенти.

  Празникът уважи лично и министърът на отбраната Николай Ненчев, който донесе и добрите новини. Той съобщи, че част от служителите ще получат парични възнаграждения и обеща, че ще се бори за повишаване на възнагражденията изобщо. Освен това припомни и своето намерение да разреши на лекарите от ВМА да работят и в извънработно време.  Желая ви много светлина в душите и сърцата на вас и вашите семейства, както и много вяра в собствените сили и в силите и възможностите на ВМА, обърна се Ненчев към медицинските служители, които бурно го аплодираха.

  Братя българи, днес е един много хубав ден, заяви в словото си началникът на ВМА генерал-майор професор Николай Петров. Той припомни с гордост инициативата, която преди 7 години са стартирали Република България и ВМА с цел да се погрижат за здравето на българите в Западните покрайнини. Идеята била на премиера Бойко Борисов, който днес не можа да присъства на тържеството поради служебни ангажименти, но изпрати чрез генерал Петров специални поздрави и огромна благодарност.  Това е скромен жест на благодарност на нашите братя в Западните покрайнини, за да покажат своето уважение и благодарност. Хората уважават ВМА, уважават нейния персонал, изтъкна професор Петров.

  В духа на благодарността и признателността той връчи дарителска грамота на известния адвокат Менко Менков за направеното от него дарение, добронамереното и безкористно сътрудничество и хуманно отношение към пациентите.  Господин Менков е пример. Всичко, което събра за своя рожден ден го дари на ВМА под формата на ехограф, който ще се ползва от Клиниката по гръдна хирургия с началник проф. Деян Йорданов., обясни още професор Петров. От своя страна Менко Менков обеща, че ще продължи традицията и ще помага на ВМА.  Поздравявам министъра на отбраната, правителството и премиера Бойко Борисов, моят брат Николай Петров, който продължи дългогодишното сътрудничество между ВМА и Босилеград. Вие показахте, че нас – българите от старо време, не сме забравени и че ни обичате и ние много ви обичаме. Гордеем се с майка България, тя е пример за това как трябва да се отнася правителството към своите сънародници зад граница.лекарите от ВМА ни приемат от сърце. Благодарим ви за години напред, заяви в емоционалното си слово кметът на Босилеград Владимир Захариев.  След кръшните хора, които се извиха в централното фоайе на болницата, всички служители и гости имаха възможност да опит и от местни - босилеградски, специалитети и напитки, приготвени специално за празника.

  Емоционално, и с приповдигнат дух, присъстващите си пожелаха  здраве и благоденствие през новата 2016-а година.