Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Травматолозите от ВМА с операционни зали от световна класа

  07.05.2020

  В операционни зали от световна класа ще оперират екипите на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).

  Ремонтът продължи няколко месеца, а новите условия са в унисон с концепцията на ръководството на ВМА за превръщането й във високотехнологична болница.

  Операционните зали са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

  „Нека българите да знаят, че правим най-доброто в света. Това го казват докторите. Затова и днес пациентите се лекуват бързо и бързо се връщат на работа“,  заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети ВМА и се запозна на място с реновираните условия. Направените инвестиции са в размер на 1,7 милиона лева.  

  По време на огледа началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS благодари на премиера Борисов за подкрепата на държавата, тъй като с финансовата й помощ от 2018 г. досега се извършват всички ремонтни дейности в болницата. Проф. Мутафчийски добави, че ВМА ще изработи проект за роботизирана хирургия, а министър-председателят посочи, че реализирането му може да се осъществи със средства на ЕК.

  Министър-председателят Бойко Борисов благодари на лекарите, сестрите и санитарите, които полагат грижи за болните. Самият той преди години е бил пациент на ортопедията и даде висока оценка на апаратурата и възможностите, с които днес екипът на катедрата разполага, включително опцията операцията да бъде разчертана първо виртуално - на компютър, а след това извършена на пациента в операционната зала. В този контекст за обучение в лечебното звено се очакват медици от Босна и Херцеговина и от Украйна.