ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Медицинските екипи вече със защитни шлемове – българско производство!

  21.03.2020

  Защитни шлемове, произведени от българската промишленост, вече са на разположение на специалистите, които работят с пациенти с COVID-19.

  Това са предпазни средства, които са изключително препоръчителни при извършване на особено опасните манипулации на такива  пациенти - интубация, промивка на тръбите при интубиране, вземане на проби, когато може да се получи неочаквано изкашляне от пациента  в лицето на специалиста. Тогава защитните очила и маската не са достатъчна защита, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който представи пред медиите новия продукт.

  Той поясни, че тези шлемове са дефицитни, както и всичко останало, свързано с предпазните облекла:

  Това е един от най-големите успехи в момента, наред със защитните облекла, които вече се произвеждат в България - благодарение на усилията на министър-председателя и мобилизацията на нашите производители. По 200 бройки ще бъдат произвеждани на ден, а с прототипи на шлемовете вече разполагат екипите на ВМА и УМБАЛСМ „Пирогов”.

  Веднага  щом постъпят новите количества, ще бъдат разпределени приоритетно в болниците, в които има пациенти с установен COVID-19, поясни още професор Мутафчийски.