ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Ясен е пътят на пациента при съмнения за COVID-19. Най-важното - без паника!

  28.02.2020

  Към момента няма потвърден случай в България на заразен с коронавирус. Всички, които са изследвани засега са отрицателни. Вчера във ВМА бяха направени 19 проби, а в Националната референтна лаборатория – 21. Всички са отрицателни.

  Това заяви по време на брифинг генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с разпространението на новия коронавирус COVID-19.

  Той поясни и че в днешния ден ще бъд епроведен и междулабораторен контрол – 3от отрицателните проби, направени във ВМА ще бъдат дадени за преповтаряне в националната лаборатория. И обратно – 3 отрицателни проби ще бъдат дадени за контрол в лабораторията на ВМА.

  Ние правим ежедневен мониторинг за това какви са китовете, които се използват в света. Ние работим с китове, които са еднакви с тези, които се използват в ЕС. Така че в качеството на материалите, качеството на апаратурата и подготовката на кадрите нямаме съмнение. Това ще бъде регулярна мярка през няколко дни. Този вид междулабораторен контрол е установена практика в Европа, поясни генерал-майор Мутафчийски.

  В края на деня се очакват резултатите на всички пациети, които са приети тази нощ – не само в София, но и от страната. Председателят на оперативния щаб за пореден път увери, че в момента,в  който се установи положителен за коронавирус пациент, това ще бъде оповестено чрез средствата за масова информация.

  Взети са проби и на отбора на Лудогорец, който пътува до Италия за мач от турнира Лига Европа срещу Интер.

  Те изпълниха всички препоръки на оперативния щаб – съкратиха престоя си и останаха там само за една нощувка, през цялото време на италианска земя са били с лични предпазни средства от висок клас, осигурени от отбора, персоналът в хотела в бил минимизиран и по наше изискване са носили предпазни средства и ръкавици. Футболистите не са напускали стаите си, извън тренировката и провеждането на срещата. Милано са го видяли само през прозорците на автобуса. С тях пътуваше епидемиолог от ВМА, който съблюдаваше спазването на всички тези мерки, поясни генерал-майор Мутафчийски.

  Тази сутрин отборът се е завърнал в България в добро самочувствие и здраве. Взети са им проби – по изискване на собственика и изпълнителния директор на Лудогорец. След два дни тестовете ще бъдат повторени. Всички тестове са закупени със средства на клуба.

  Вчера бе проведена среща с представители на Български лекарски съюз (БЛС), която протече в духа на това, че във всички държави с коронаинфекция се наблюдават преизтощаване на ресурсите с медицински кадри. Трябва да бъдем много внимателни с това как ще ползваме нашите лекари, заяви генерал-майор Мутафчийски.

  Д-р Гергана Николова от БЛС разясни какъв е пътят на пациента: Преминалите през граничните пунктове ще обявяват свите имена, ЕГН, личен лекар, за да имаме информация за това, че този пациент е преминал през граничния пункт и е бил в такава държава. Намирайки се под домашна карантина, той непрекъснато поддържа връзка с нас. В момента, в който при него се появят някакви симптоми, той не трябва да хуква панически към поликлиниката, болницата или аптеката, а да се обади на личния си лекар. След това ние задвижваме процедурата. Обаждаме се в центровете, осигуряваме специализиран транспорт и медицински специалисти, за които са осигурени всички необходими предпазни средства. Пациентът се извозва до лечебното заведение и се настанява за изследване, карантина и евентуално лечение.

  Симптомите са повишена температура, суха кашлица, болка в гърлото, силна отпадналост, възможно е да има и хрема. Терапията е основно патогенетична - вливане на глюкозни разтвори, витаминни препарати и симптоматично лечение. Ако настъпи усложнение, се преминава към интензивно лечение. Като цяло лечението е подобно на това при другите вирусни заболявания, на заболяванията на долните дихателни пътища, нищо по-специфично няма, поясни от своя страна полк. доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

  По време на брифинга бе засегната и темата за втората грипна вълна у нас. Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев поясни, че не очакваме такива стойности, каквито наблюдавахме по време на сезонната грипна епидемия.

  Все пак на отделни места са възможни по-значителни повишения, включително и обявяване на повторно затваряне на училища. Това вероятно няма да повсеместно, допълни още той и добави: Грип В се лекува само със симптоматични средства. Типичните за грип А препарати не са ефективни за грип В. Личната отговорност и дисциплина са ключови, защото всеки трябва да полага грижи за собственото си здраве и за здравето на своето семейство.

  Междувременно от МВнР уточниха, че във връзка с повишаване броя на заразените с коронавирус в Южна Корея и Япония е повишен индексът на риска за пътуване до двете дестинации от ниво 1 (Без особени препоръки) до ниво 2 (Повишено внимание). За Япония са публикувани и съвети за българските граждани, които ще пътуват натам – основно за спазване на личната хигиена, а за Южна Корея – да не се пътува, освен в много наложителни случаи.

  В заключение генерал-майор Венцислав Мутафчийски каза, че вече са проведени заседанията на областните медицински съвети и са уточнени силите и средствата на отделните региони с легла и специалисти, наличието или не на защитни средства. 

  По-късно днес - в 11. 30 часа, в Министерски съвет ще бъде представен доклад за взетите мерки, направените препоръки и ще бъдет взети оперативни решения.