Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА през 2019-а: Реновирана и модерна, повече пациенти и по-добри условия за служителите!

  24.01.2020

  Много добра финансова стабилност, 10 ремонтирани клиники в централната сграда на Военномедицинска академия (ВМА), закупена стратегическа апаратура за всички болници – част от структурата на ВМА, повече пациенти и по-добро възнаграждание за служителите на ВМА.

  Това са сред основните точки, залегнали в годишния отчет за 2019 година, представен от началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Положителни тенденции бяха отбелязани и в работата на периферните болници.

  Философията на промените е да бъдем конкурентни на пазара. Никой не може да разчита само на голямото име на ВМА. Трябва да предоставим подходящи условия за лечение на болните, трябва да предоставим подходящи условия за работа на нашите лекари и сестри и подходяща апаратура, която е по изискванията на съвременната концепция за лечение на пациентите, подчерта началникът на ВМА.

  Успяхме да обърнем тренда – желаещите да работят при нас са повече от тези, които напускат. Във всяка една дейност се бележи ръст, хората като че ли са по-овъзмездени и по-добре платени. Разбира се, трябва да отбележим, че през последните 2 години имаше и увеличение на заплатите от до 20%. ВМА може да не предлага най-високите заплати, но ние предлагаме базисна сигурност, която е несравнима с другите лечебни заведения в България, изтъкна още генерал-майор професор Мутафчийски.

  За изминалата година той отчете повече приходи от НЗОК, НОИ, МЗ.

  По отношение на лечебната дейност – броят на амбулаторните прегледи са със 7600 повече, преминалите през стационара пациентите – с 1000 повече. Също 1000 отгоре са и извършените операции в сравнение с 2018 година.

  Закупената апаратура дава възможност на болниците да имат един солиден диагностичен и лечебен потенциал. Средствата за нея са собствени, с изключение на 3,3 милиона лева, които бяха отпуснати от Министерство на финансите.

  Ремонтните дейности ще продължат и през 2020 година. В столичната болница остават 4 нероновирани клиники, които предстои да бъдат обновени, подчерта началникът на ВМА. Той отбеляза, че паралелно с това ще вървят и ремонтите в периферните болници.

  Опитваме се да бъдем още по-атрактивни, като не само заплатата е важна, но и възможностите за кариерно развитие, за допълнително обучение, което е безплатно. За изминалата година имаме 2-ма професори повече, 7 доцента, по 5 асистенти и главни асистенти, 32-ма специализанти и т.н. за първи път обърнахме тренда и при новоназначените и освободени военнослужещи. Ако през 2018 година сме имали 5 назначени и 20 освободени, то през миналата – новоназначените са 19, а освободените – 10, каза още генерал-майор професор Мутафчийски.