ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА отчита ръст на безвъзмездните кръводарители

  16.11.2015

  Все повече млади хора даряват кръв. Тенденцията отчитат специалистите от Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия, където от 15 до 21.11.2015г. се провежда едноседмична акция по кръводаряване за намаляване жертвите при пътно-транспортни произшествия.

  В последните 2-3 седмици се забелязва ръст при броя на кръводарителите, както и категоричната тенденция към увеличаване на безвъзмездното кръводаряване – тези, при които не е свързано с лечението на близки и роднини.

  Първоначалната статистика отчита около два пъти повече желаещи да дарят кръв в Центъра към ВМА. В известна степен специалистите го отдават и на интернет кампанията, която стартира с цел насърчаване на кръводаряването.

  За нас кръводарителите са с приоритет, обясни д-р А. Гущерова от Центъра по трансфузионна хематология. За да не се получават струпвания, е увеличена и бройката на персонала, който обслужва кръводарителите. Така едновременно могат да бъдат обработени четирима души. Самият процес – от първоначалния преглед, отчитане на хемоглобина и кръвна група до самото кръводаряване, отнема около 20 минути.

  Призивът на тазгодишната кампания е „Ти избираш как да се прибереш”, а желаещите да дарят кръв могат да го направят във времето от 08.30 до 16.00 часа.

  С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.