Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Трансплантациите не са самоцел – те спасяват животи!

  03.12.2019

  Донорството и трансплантациите трябва да се правят със сърце и душа!

  Това заяви доцент Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия, по време на лекция пред студенти от Медицински университет – София. Срещата е част от националната кампания Да!За живот!, чийто активен патрньор е ВМА.

  Доцент Такоров „въведе” бъдещите медици в процеса на трансплантации, като подчерта, че крехкото ниво на донорството у нас, не позволява пълно разгръщане на трансплантационните програми. Той изрази надежда, с общи усилия, да можем да достигнем желаните нива на донорство и на спасени животи вследствие на трансплантации.

  Специалистът представи статистика на извършените у нас трансплантации, подчертавайки ключовата рола на близките на донорите. Той отбеляза, че във ВМА има „Дърво на живота” – в памет на донорите.

  Пред него всяка година ние отдаваме почит и благодарим на близките за съпричастността им към трансплантационния процес. Защото той не е самоцел, чрез трансплантациите могат да бъдат спасени реални човешки животи. Но тази работа трябва да се върши с душа и сърце. Човек, ако не изпитва вътрешно, морално удовлетворение от заниманието си с донорство и трансплантации, няма как да го върши успешно. Благодаря ви за съпричастността към тази инициатива. Във вас видях едни будни бъдещи колеги, които могат да поемат по пътя на трансплантологията, завърши доцент Такоров.