ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА НА 128: Реновирана и технологично обновена – в името на служителите и на пациента!

  01.12.2019

  На 1 декември  Военномедицинска академия (ВМА) отбелязва своята 128-ма годишнина.

  От своето създаване като гарнизонна болница през далечната 1891 г., Академията не престава да расте и да се развива, благодарение на ентусиазма на своите създатели – възрожденските лекари Георги Золотович, Михаил Иванов, Луиджи Понтара, както и десетки други техни съвременници, които полагат основите на военното здравеопазване.

  Следвайки добрите традиции и вървейки в крак с прогреса, последователите им изграждат мощен диагностично-лечебен и учебно-научен комплекс с център Многопрофилна болница за активно лечение – София, и регионални болнични филиали в Пловдив, Варна, Плевен и Сливен, и санаториални бази в Банкя и Хисаря.

  Постепенно ВМА става синоним на стремежа към перфекционизъм – тук работят блестящи лекари и учени, които предават своя опит и знания, предоставят възможност за академично израстване на младите кадри. Отличните условия за работа, модерната апаратура и компетентният преподавателски състав осигуряват възможности за повишаване квалификацията на медицинските кадри и пълноценно обучение на студенти по медицина от страната и чужбина.

  Извоюваният с годините авторитет и съвременните диагностично-лечебни възможности превръщат ВМА в неизменен притегателен център за пациенти от цялата страна. През последните години амбулаторният поток от прегледи се е увеличил значително. В пъти повече са и пациентите, пренасочени от други лечебни заведения в България, което е израз на доверие от страна на лекарската гилдия.

  Един от приоритетите на ръководството на ВМА е превръщането й във високотехнологична болница. Поради това, започнаха основни ремонти и преоборудване с най-съвременна техника на редица диагностични и терапевтични звена. Амбициите ни в по-дългосрочен план са свързани с цялостното обновление на ВМА, за да се чувстваме равностойни на нашите съюзници от НАТО и сходните болници от Европейския съюз.

  През последната една година бяха ремонтирани 10 клиники, а други получиха ултрамодерна апаратура. Ето и хронологията:

  В навечерието на Международния ден на здравето – 7-ми април, с тържествен водосвет бе открит новия ядрено-магнитен резонанс. Апаратът е последно поколение, произведен 2019 г. Оборудван е с уникална система за ранна диагностика на карцином на простатата и други ракови заболявания.

  Първата ремонтирана клиника бе тази Медицинска онкология, ръководена от професор Жасмина Михайлова.

  В края на месец април, в нов и модерен дом се нанесоха специалистите от Клиника по нервни болести, ръководена от д-р Кана Принова. След продължилия около 3 месеца ремонт невролозите вече лекуват болните при перфектни условия и в уютна обстановка.

  Месец и половина след тях в операционни зали от световна класа влязоха професор Никола Владов и екипът му на от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Те бяха реновирани съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на трансплантационната програма. През есента в тях се проведе и  VII-мият международен монотематичен курс за следдипломна квалификация „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином”. В него звеха участие двама от най-добрите чернодробни хирурзи в света - професор Оливие Собран (Франция) и професор Ки-Хун Ким (Южна Корея).

  Перфектни условия и уютна обстановка посрещат и специалистите от Клиниката по съдова хирургия, ръководена от професор Кузман Гиров, и техните пациенти. Клиниката, към която също бяха изградени ултрамодерни операционни зали, е водеща в своята област в страната, като именно тук са въведени най-авангардните методи на диагностика и лечение на съдово-хирургичните заболявания.

  В нова „къща” се нанесе и Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, ръководена от професор Илия Салтиров. По-късно клиниката бе „обогатена” и с най-мощния Holmium лазер на “Lumenis”. Апаратът от последно поколение позволява извършването на голям брой минимално инвазивни операции – разбиване на камъни в бъбреците и пикочните пътища, отстраняване на тумори на пикочния мехур и лазерна енуклеация и вапоризация на простатата при доброкачествена простатна хиперплазия.

  „Пълна промяна” през 2019-а имаше и още три звена на ВМА - Клиниката по обща и онкологична гинекология, ръководена от професор Стефан Ковачев; Клиниката по спешна токсикология, начело с професор Камен Канев, както и Клиника по функционална диагностика на нервната система, ръководена от професор Екатерина Титянова.

  Продължават ремонтни дейности в Клиника по гръдна хирургия, Катедрата по ортопедия и травматология, Втора клиника по коремна хирургия, операционния сектор на Спешното отделение и други.

  Наред с подобряване на битовите условия, ръководството на ВМА предприе и редица мерки за технологичното обновление на Академията.

  Един от най-мощните ангиографски апарати от последно поколение „INNOVA IGS 5”, на американския концерн General Electric Healthcare, вече е на разположение на Клиниката по кардиология, а неврохирурзите работят с най-модерната невронавигационна система, създаваща комфорт и сигурност за хирурга и пациента при провеждането на съвременни неврохирургични интервенции в областта на главния мозък и гръбначния стълб.

  Специалистите по гастроентерология вече изпозлват най-съвременната апаратура за неинвазивно (без биопсия) диагностициране на вируса на хепатит C (HCV).

  В крак с иновациите, изцяло обновена и операционната зала на Първа клиника по коремна хирургия, ръководена от доцент Ивелин Такоров.

  ВМА е водеща болница, разполага със специалисти на световно ниво, които заслужават да работят и да се развиват при съответните условия. Направените инвестиции са изцяло съобразени с тенденциите на развитие на технологиите и медицината, което дава възможност на специалистите ни да се развиват в правилната посока – да вървят рамо до рамо с тези, които определят тенденциите. От своя страна,  пациентите ни заслужават първокласна грижа – затова и инвестициите в осъвременяването на базата ще продължат, е философията на ръководството на Академията.