ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Ранна диагностика и съвременна терапия на захарния диабет

  13.11.2015

  Началникът на Военномедицинска академия генерал-майор член кореспондент професор Николай Петров взе участие в кръгла маса в Народното събрание на тема: „Епидемията диабет - как да я овладеем?“.
   
  В България 60% от хората над 18-годишна възраст са с наднормено тегло и 20% със затлъстяване. Това стана ясно от презентацията на тема „Ранна диагностика и съвременна терапия на захарният диабет”, представена от проф. Ивона Даскалова, дмн, началник Клиника по ендокринология и болести на обмяната към Военномедицинска Академия.
   
  По време на форума проф. Даскалова изтъкна, че затлъстяването е сериозен медико-социален проблем в световен мащаб.
   
  Тя представи и статистика на СЗО, според която между 45 и 58% от населението над 14-годишна възраст в САЩ, Канада, Нова Зеландия е с наднормено тегло, а в някои части на Германия, Англия, Чехия и Словакия този процент надхвърля 50%.
   
  В последните 10 години честотата на болестното свръхтегло се е увеличила с 10 до 40% в повечето европейски страни, което говори за наличието на пандемия. В България 60% от хората над 18-годишна възраст са с наднормено тегло и 20% със затлъстяване, допълни още проф. Ивона Даскалова.
  По думите й, успоредно с увеличаване честотата на болестното свръхтегло нараства и честотата и тежестта на протичане на артериална хипертония, захарен диабет, дислипидемии. България е на едно от първите места в света по смъртност от мозъчен инсулт и миокарден инфаркт.
   
  Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане и ракови заболявания.
   
  Висцералното затлъстяване е най-чест предшественик на диабет тип 2, тясно свързан с наличие на инсулинова резистентност и главен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт.
   
  Акцент в презентацията на проф. Даскалова беше и ранният скрининг. Според данните, 8 милиона от приблизително 30 милиона деца и възрастни в САЩ са с недиагностициран захаредн диабет. Икономическият разход за недиагностицирания диабет е 18 билиона годишно.
   
  Изключително важно за съвременната тарапия се оказва ранното диагностициране и профилактика на захарния диабет при рисковите групи; промяна начина на живот; здравословно хранене; повишена физическа активност; обучение; съвременните фармакологични средства; модерни, икономически ефективни методи на лечение.