Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с отличие за принос към донорството и трансплантациите в България

  23.11.2019

  Военномедицинска академия (ВМА) получи отличие за принос към донорството и трансплантациите в Република България.

  Това стана по време на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“, на която Изпълнителна агенция „Медицински надзор” връчи призове на координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения - донорски бази и трансплантационни центрове.

  Събитието е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

  Искам да изкажа своето искрено уважение към близките на донорите - хората, които в толкова тежък за тях момент са взели зрялото решение да дарят живот на съвсем непознати за тях хора. Искрено се развълнувах, когато гледах отличаването им пред всички нас. Те не само дариха живот, те дадоха своето доверие на всички лекари, които се занимават с този процес – че те са достатъчно морално извисени и големи професионалисти, за да могат да завършат това дело. И това са го направили в тази отровна атмосфера, в която се намира нашето лекарско съсловие, за съжаление. Дълбок поклон пред тях.

  Това заяви по време на церемонията началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Той благодари на всички колеги, които се занимават с тази дейност, която по думите му не винаги е овъзмездена: Те не го правят заради пари, те го правят за каузата, уверявам ви.

  ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации. През последната година инвестирахме собствени средства – над 1,7 милиона лева, което е пряко свързано с трансплантациите. Това показва нашето отношение – на ръководството и на екипа на ВМА. Тук сме трима (заедно с професор Никола Владов и професор Евелина Одисеева), изредиха се 6 имена, но всъщност екипът, който се занимава с трансплантации при нас, наброява повече от 60 човека, които при тези ситуации не спят по 24 до 48 часа. Благодаря за тази добра инициатива. През последните месеци ние усещаме подкрепата на правителството и ИА „Медицински надзор” за тази наша кауза, допълни още началникът на ВМА.

  Плакети получиха още професор Никола Владов – ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и на трансплантационния екип; професор Крум Кацаров – ръководител на Клиника по гастроентерология, професор Евелина Одисеева – ръководител на Клиника по интензивно лечение; доцент Ивелин Такоров – ръководител на Първа клиника по коремна хирургия и доцент Васил Михайлов от екипа на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.