ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Д-р Магдалена Баймакова от ВМА с награда „Млад медик 2015”

  12.11.2015

  Д-р Магдалена Баймакова, асистент в Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия се нареди сред отличниците в кампанията „Млад медик”.

  Наградата – едногодишна стипендия, й беше връчена от проф. д-р Любомир Спасов, дм, директор на УБ „Лозенец“. Освен това, д-р Баймакова получи плакети от Министерство на здравеопазването и Български лекарски съюз.

  Поздравления след церемонията, провела се в аулата на Медицинския университет, д-р Баймакова получи лично и от началника на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,дмн.

  Благодаря, на моите учители проф. д-р Камен Плочев, д.м.н. и проф. д-р Иван Диков, д.м.н. за всичко, на което са ме научили. Благодаря, на Ръководството на Военномедицинска академия за възможностите за професионално развитие, които предоставя на младите медици. Благодаря, на целия екип на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА-София за колегиалността и помощта, която винаги са ми оказвали. Благодаря, на всички пациенти за доверието и сътрудничеството в ежедневната борба за тяхното здраве. И не на последно място: Благодаря, на моето семейство за това, че винаги е стояло зад мен, дори и в най-трудните моменти, заяви д-р Магдалена Баймакова.
  Професор Николай Петров от своя страна връчи наградата за медицинска сестра на 2015 на Гергана Цолова от Тракийския университет.

  Приветствам кампанията за това, че намери време да обърне тренда на отношението на обществото. Младото поколение ще постигне уважението, което ние, може би, не успяхме. Разчитаме на вас, вярваме във вас, обърна се към младите медици началникът на ВМА.

  Обществената кампания „Млад медик” се инициира от в. „Стандарт”, Дарик радио и Министерството на здравеопазването с подкрепата на Българския лекарски съюз, Агенция БЛИЦ и в. „Доктор”. Основните цели на мисията за 2015 г. бяха издигане на престижа на младите и обещаващи български лекари и медицински сестри, подобряване условията за работа и учене на специализантите и популяризиране на дейността на успешните директори на болници като ментори на млади таланти в медицината.


  БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

  Д-р Магдалена Баймакова завършва ОКС „Магистър” по специалността „Медицина” през 2008г. в Медицински университет – София. През декември 2013г. придобива специалност „Инфекциозни болести” и права на специалист от 01 януари 2014г. Д-р Баймакова разработва дисертационен труд на тема „Неясно фебрилно състояние”, с научен ръководител проф. д-р Камен Плочев.

  До момента е печелила 4 (четири) пъти ESCMID Attendance Grant за участие в курсове организирани от European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) и веднъж FEMS Meeting Attendance Grant за участие в международна конференция. Стипендиант по програмата на Български лекарски съюз (БЛС) за подпомагане на докторанти и специализанти за 2014г. Избрана за Млад медик на 2015г., конкурс организиран от Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, в-к Стандарт, Дарик радио и в-к Доктор.
  Към настоящият момент д-р Баймакова има публикувани 36 научни публикации (в 11 от научните публикации е самостоятелен автор; в 10 – първи автор; в 7 – втори автор; в 8 – трети и следващ автор)! Изнесла е 19 научни съобщения (орални презентации и постери) на конференции и конгреси в България и чужбина!

  Участвала е в 6 (шест) международни курса провеждани в Австрия („11th ESCMID Summer School” и „Salzburg Medical Seminars - Infectious Diseases Seminar”), Гърция („12th ESCMID Summer School”), Швейцария („Intracellular Bacteria: From Biology to Clinic”), Италия („Infections by Legionella: Surveillance, Prevention and Control”) и Франция („Acute Infectious Encephalitis: Challenges in Clinical and Biological Diagnosis”)! От 01 май 2015г. до 30 май 2015г. д-р Баймакова специализира в Катедрата по инфекциозни болести при Университетската болница на Лозана, Швейцария (CHUV)! Там под ръководството на Prof. Thierry Calandra и Dr. Oriol Manuel се запознава с добрите клинични и лабораторни практики касаещи инфекции при онко-хематологични заболявания, инфекции при септична хирургия, медицина на пътуващите и ваксинации.
  Д-р Баймакова е рецензент на научни статии в международни научни списания с импакт фактор („European Journal of Gastroenterology & Hepatology” и „Annals of Saudi Medicine”). Активен член е в следните организации: European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID), International Society for Infectious Diseases (ISID), European Study Group on Chlamydiales, Coxiella, Anaplasma, Rickettsia and other Intracellular Bacteria (ESCCAR), Български лекари за европейски стандарт на специализация (БЛЕСС), Българско дружество по инфекциозни болести (БДИБ) и Български лекарски съюз (БЛС).