Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Стотици гледаха на живо във ВМА операции на най-добрите чернодробни хирурзи в света

  18.11.2019

  Над 170 лекари от цял свят обсъждаха как се лекуват метастази от колоректален карцином, модерните техники и най-новото в областта на трансплантологията.

  Това стана по време на VII-мия международен монотематичен курс за следдипломна квалификация „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином”, който се проведе във ВМА между 13 и 15 ноември 2019 г.

  Форумът се осъществява с подкрепата на Българското хирургическо дружество и Българска асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози, а участие в него ще вземат едни от най-признатите имена в световната хирургия.

  Макар и в световен мащаб проблемът с лечението на чернодробните метастази да е решен, в България все още има неяснота, голям брой пациенти се лекуват консервативно и не достигат до единственото радикално лечение – хирургичното.

  Целта ни бе да покажем мястото на мултидисциплинарния подход при лечението на колоректалните метастази, като се насочихме в лапароскопското лечение, поясни професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и директор на курса.

  Богатата научна програма включваше и две интервенции на живо от операционните зали на клиниката, които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на трансплантационната програма.

  Операциите извършиха едни от най-добрите и водещи хирурзи в света – професор Оливие Собран (Франция) и професор Ки-Хун Ким (Южна Корея). Това са двамата водещи чернодробни хирурзи, които са в първата петица в световен мащаб по лапароскопска чернодробна хирургия и трансплантология. Тяхното присъствие тук е изключително признание за моя екип, за ВМА и за България, поясни още професор Владов.