Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Студенти от Международния биомедицински конгрес черпят опит във ВМА

  17.11.2019

  Десетки участници в четвъртото издание на International Biomedical Congress - Sofia 2019 имаха възможност да посетят Военномедиицнска академия (ВМА) и да се запознаят с някои от водещите имена в българската медицина.

   Събитието, което представя най-големите научни постижения в сферата на медицината и редица вдъхновяващи лектори, има за цел да създаде среда за развитие и контакти на младите професионалисти в сферата на здравеопазването.

   Вратите на ВМА са широко отворени за всички, които са се отдали на най-хуманната професия и които искат да се учат от едни от най-големите имена в медицината - не само на национално, но и на международно ниво.

   В рамките на International Biomedical Congress - Sofia 2019 водещи специалисти от ВМА демонстрираха пред младежите различни иновативни техники в областта на ендоскопската хирургия, ендоурологията, травматологията, белодробните болести, кардиологията, гръдната хирургия, кожните заболявания и хематологията.

  Една от първите клиники, които посетаиха бе изцяло реновираната Клиника по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, а след това и да влязат в операционната зала заедно с професор Илия Салтиров.

  В операционната зала на Клиника по гръдна хирургия пък техен ментор бе старши лейтенант д-р Васил Йорданов, д., който им показа видеоасистирана торакоскопия.

  Три бронхоскопии на живо в Клиниката по Клиника по пневмология и фтизиатрия им демонстрираха доцент Милена Енчева и д-р Христо Йорданов.

  По традиция един от уъркшопите „задължително” е в Клиниката по артроскопска травматология, а техен ментор бе доцент Владимир Русимов. Младежите имаха възможност да наблюдават три интервенции - артроскопия на рамо, артроскопия на предна кръстна връзка на коляно и отстраняване на метал от ръка.

  Открит урок за премахване на доброкачествени новообразувания по кожата пък им организираха специалистите от Отделението по дерматология.

  За изкуството на хематологията и новите методи за лечение имаха възможност да разговарят с професор Юлиан Райнов – ръководител на Клиниката по хематология и дългогодишен национален консултант.

  Съботният уъркшоп бе посветен на лапароскопската хирургия, в която д-р Димитър Пенчев ги „въведе” посредством специален лапароскопски тренажор.

  Доцент Лилия Демиревска от Клиника по кардиология им показа как да разчитат електрокардиограми, а в Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия д-р Виктор Василев им демонстрира техника за гипсови превръзки.