Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Над 500 души консултирани безплатно във ВМА в Световния ден за борба с диабета

  14.11.2019

  Над 500 души се консултираха със специалистите от ВМА в Световния ден за борба с диабета.

  Традиционно, лекарите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната организират скринингова кампания за проверка стойностите на кръвна захар и холестерол на всички желаещи.

  Това е поредната инициатива на ендокринолозите от ВМА с цел превенция и ранно откриване на социалнозначимото заболяване.

  "Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвраят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве", категорична е проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, председател на Българската диабетна асоциация и национален консултант по ендокринология.

  По думите й, борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не трябва да се допуска децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си.

  Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.