ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  В Световния ден за борба с псориазиса - дерматолози от ВМА преглеждаха безплатно

  29.10.2019

  Основна заблуда сред обществото ни е, че псориазисът е кожно заболяване. Това не е така, тъй като болестта засяга целия организъм и води до усложнения като захарен диабет, сърдечносъдови проблеми, артрит, както и депресия.

  Според световни проучвания психиката на пациентите с псориазис е засегната толкова, колкото и психиката на хората с онкологични и със сърдечносъдови заболявания, коментира за д-р Весел Кантарджиев, ръководител на Отделението по дерматология.

  По случай Световния ден за борба с псориазиса – днес специалистите от ВМА консултираха безплатно пациенти, страдащи от заболяването.  Те имаха възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение на заболяването, прилагани в клиниката, която е национален център за борба с псориазиса.

  Болестта не е заразна, не се предава от човек на човек. Причината за появата му е заложена в гените на човека. Не всеки обаче, който има предразположение за развитие на псориазис, ще се разболее. Заболяването може да се отключи от инфекция, стресово изживяване или определени лекарства, пояснява специалистът. Най-често псориазисът се развива вследствие на емоционален стрес, но понякога и след употребата на някои медикаменти. А самолечението е абсолютно забранено.

  Подходът към пациентите с псориазис е строго индивидуален, комплексен и зависи изключително от възрастта, пола и степента на засягане на кожата и ставите. При тежките и средно тежки случаи се прилага фототерапия. При пациентите с умерено изразен псориазис доказано най-добрата комбинация е солената вода и слънцето. При по-тежките случаи, при които има засягане на голяма част от кожната повърхност, се прилага адекватна системна терапия, казва още д-р Весел Кантарджиев.