Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Двама професори от ВМА с отличия на церемонията „Лекар на годината – 2019”

  17.10.2019

  Двама професори от ВМА с отличия на церемонията „Лекар на годината – 2019”.

  Професор Юлиан Райнов и професор Любомир Алексиев си тръгнаха с призове от Български лекарски съюз в навечерието на празника на българския лекар – 19 октомври. Първият е отличен в категория за „Дългогодишна дейност в областта на медицината и принос в развитието на дадена специалност”, а вторият - „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловието“.

  На награждаването присъства и началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  ПРОФЕСОР ЮЛИАН РАЙНОВ е ръководител на Клиниката по хематология на ВМА.

  Има специалности по вътрешни болести, военнополева терапия и по клинична хематология и онкология.

  Член е на експертния съвет по медицинската специалност „Клинична хематология” към министъра на здравеопазването.

  Специализирал е във Военномедицинска академия в Ленинград, във военномедицинска академия “Пуркинье” в Храдец Кралове, Чехия, в Германия, Италия, Австрия, Холандия, Израел.

  Проф. Райнов е един от пионерите у нас в работата с клетъчен сепаратор.

  Има над 360 научни публикации и участия в научни форуми у нас и в чужбина по проблемите на плазмаферезата, левкемиите и лимфомите, клиничната онкология, военната медицина, антиеметичната терапия, качеството на живот на онкологично болните.

  ПРОФЕСОР ЛЮБОМИР АЛЕКСИЕВ е част от екипа на Научно-приложен център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина към ВМА.

  Вече над 20 години той работи за съсловната организация и подобряване името и мястото на българския лекар. Бил е председател и член на Контролната комия към Централното управление на БЛС.

  В професионалната си визитка има записани редица отговорни длъжности, в това число и заместник-началник на ВМА. Научните му изследвания са фокусирани върху основните проблеми на авиационната медицина, организация на военномедицинската експертиза за годност за военна служба (включително за участие в мисии зад граница), ролята, мястото и задачите на авиомедицинската евакуация при медицинското осигуряване на Въоръжените сили на Република България.