ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА участва в кръгла маса в парламента за скрининг и лечение на рак на гърдата

  06.11.2015

  Началникът на Военномедицинска академия генерал-майор член кореспондент професор Николай Петров взе участие в кръгла маса в Народното събрание на тема: „Скрининг, профилактика и лечение на рак на млечната жлеза – тенденциите в България и по света”.

  Прегледите намаляват с 25% смъртността от рак на гърдата.

  Това стана ясно от думите на доц. д-р Георги Байчев д.м. от Клиника „Гръдна хирургия” към ВМА, който представи презентация на тема „Съвременно поведение при жени с висок риск за развитие на рак на гърдата – настояще и перспективи”.

  Доц. д-р Байчев разчете кои са високорисковите групи при това заболяване и начините за предпазване от него, акцентирайки върху промяната в начина на живот и хранене, и ежемесечното самоизследване след 20-годишна възраст.

  Специалистът постави акцент и върху скрининга, препоръчвайки ежегоден клиничен преглед за жените след 35-годишна възраст; мамографско изследване всяка втора година между 40 и 50 години, както и ежегодно в интервала между 50 и 69 години.

  По думите му, оценката на риска започва с обстойна анамнеза и клиничен преглед, последвани от подходяща образна диагностика и морфологично изследване, когато е необходимо.

  Доц. Байчев подчерта още, че профилактичната двустранна салпингоофоректомия - 47%-68% намалява риска от рак на гърдата и с до 96% от гинекологичен рак при BRCA носител. Профилактична двустранна мастектомия намалява с над 90% риска при фамилност и с 85%-100% намалява риска при BRCA носител. Контралатералната профилактична мастектомия намалява с 94% риска при пременструиращи  и с  96,3% при постместруиращи.

  А към приоритетите за България специалистът от ВМА нареди: увеличаване на информацията (Здравна просвета), роля на неправителствени организации и медии; скринингова програма; международно сътрудничество; равнище на диагностика ; студентско обучение и следдипломна квалификация и специализирани клинични центрове.