ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Екипите на ВМА – водеща сила в Източна Европа по лапароскопска чернодробна хирургия

  30.09.2019

  Сериозни дискусии и поглед към високото ниво на лапароскопската чернодробна хирургия в България предизвикаха лекциите, които професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, изнесе по време на 13-ия конгрес на Асоциацията по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на Румъния.

  През 2018 година професор Владов бе удостоен със сертификат за почетно членство в Асоциацията, чийто форум и тази година се проведе под егидата на Международната асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози (IASGO).

  Това е един много престижен международен форум, който ежегодно събира едни от най-добрите специалисти в областта. Аз лично участвах с две лекции. Първата, посветена на съдовите резекции при лечението на карцином на панкреаса, я изнесох по време на предконгресен курс за млади лекари и специализанти. След откриването на конгреса изнесох презентация по темата за големите чернодробни резекции, където бяха затвърдени позициите на водещата сила в Източна Европа по лапароскопска чернодробна хирургия, коментира още професор Владов.

  По време на конгреса бе отбелязана и хилядната чернодробна трансплантация, направена през месец август т.г. от екипа на професор Иринел Попеску. Първата трансплантация на черен дроб в Румъния е направена преди 20 години.

  Доброто сътрудничество между двете страни в областта на чернодробната хирургия ще бъде затвърдено и по време на Международния монотематичен курс за следдипломна квалификация - „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином”, който ще се проведе от 13-15 ноември 2019 г. във Военномедицинска академия.