ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА казва "Не!" на войната по пътищата

  26.09.2019

  24 часа без нито една жертва във войната по пътищата. Около тази кауза на 26 септември се обединява цяла Европа. И тази година Военномедицинска академия подкрепя благородната мисия на Tispol (Европейската мрежа на службите на пътна полиция), напомняйки на шофьорите и пешеходците за какво трябва да са нащрек на пътя. Мотото на кампанията през 2019 г. е "Обичам семейството си! Да го пазим на пътя".

  "Трябва да сме наясно, че автомобилът може да ни убие нас, но ние може да убием други хора. Травматизмът на пътя е главната причина за смърт през последните години. Аз самият съм бил 8 години шеф екип в Спешното и непрекъснато са идвали пострадали от ПТП, които завършват с инвалидизация и смърт", коментира и началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, на старта на поредната кръводарителска акция на ВМА, която този път се осъществява със служителите от "Пожарна безопасност". Ген. Мутафчийски призова водачите да се владеят на пътя, да спазват ограниченията на скоростта и да не се разсейват, докато са зад волана.

  Черната статистика сочи, че всеки ден около 70 души губят живота по пътищата на Европа. Амбицията на “EDWARD” е поне веднъж в годината тази цифра да е 0. Информационната кампания, около която се обединява Стария континент, вече дава резултати. В Европейските дни без загинали на пътя през 2016 г. и 2017 г. жертвите при катастрофи в страните, които участват в инициативата, са 43, а през 2018 г. - 48.

  Заедно можем да спрем войната по пътищата!