Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Селфи с пулмолози в Световния ден на белия дроб

  25.09.2019

  „Заедно за здрави бели дробове” – това мото обедини медици и пациенти в Световния ден на белия дроб – 25 септември. Зад каузата застанаха и специалистите от Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА. В конферентна връзка, заедно с колегите си от няколко български града, лекарите и сестрите се включиха в кампанията на сдружение „Въздух за здраве”.

  Селфитата на пулмолози и флашмоб акциите в цялата страна събудиха много усмивки – и сред съсловието, и сред пациентите. За жалост обаче, фактите за здравето на белите ни дробове са повече от стряскащи. Специалистите напомнят, че:

  • 65 милиона души страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а 3 милиона умират от нея всяка година, което я прави третата водеща причина за смърт в световен мащаб.
  • 10 милиона души развиват туберкулоза, а 1.6 милиона умират от нея всяка година, което я прави най-често срещаното смъртоносно инфекциозно заболяване.
  • 1.76 милиона души умират от рак на белите дробове всяка година, което го прави най-смъртоносният рак.
  • 334 милиона души страдат от астма и тя е най-честото хронично заболяване в детска възраст /засяга 14% от децата в световен мащаб/ и нараства!
  • Пневмонията убива милиони хора ежегодно, което я прави водеща причина за смъртта както при подрастващи, така и в напреднала възраст.
  • 91% от световното население (и българското) живее на места, където качеството на въздуха надвишава нормите за безопасност на СЗО.

  Превенцията е ключова за здравето на белия дроб, затова и пулмолозите от „Въздух за здраве” застъпват идеята за въвеждане на т.нар. „белодробно число”. Благодарение на него, всеки би могъл индивидуално да оцени състоянието на дихателната си система и да вземе навременни мерки преди да развие сериозно.