ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството

  16.10.2015

  ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството.

  „Дървото на живота” в памет на донорите бе допълнено с 3 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2015г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия. Поредните листа бяха закачени от Бисер Караиванов, футболната легенда Джони Велинов и генерал Димитър Георгиев, трансплантирани във ВМА.

  За мен е изключителна чест да бъда част от този отбор, от всички вас. Използвам случая, за да поздравя всички Ви. Ние изключително адмирираме, съдействаме, голям труд хвърляме, добри резултати отчитаме в сферата на трансплантациите.

  С тези думи началникът на ВМА генерал-майор професор Николай Петров се обърна към екипите, които участват в  трансплантациите. На събитието присъстваха директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова; командирът на Военновъздушните сили на Република България генерал-майор Румен Радев, проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА.

  Професор Петров благодари на д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителна агенция по трансплантациите, изтъквайки постигнатите добри резултати.

  Резултатът от тази дейност е не само нарастване на броя на трансплантациите, но и нарастване на качеството. Използвам случая да поздравя всички анестезиолози и българските ВВС, които днес отбелязват своя професионален празник. Искам да им благодаря, защото във всички случаи на трансплантации и на донорски ситуации, винаги ние лекарите обираме славата , но в много голям процент от случаите заслугата имат те. Искам да благодаря на ВВС за бързата, своевременна, изключително качествена работа, която ни дава един добър старт, за да свършим добре нашата работа. Това е екипна работа. Благодаря Ви, ген. Радев, обърна се той към командира на ВВС.

  Ценим изключително високо вашите благородни усилия за спасяване на живот, заяви от своя страна  генерал-майор Румен Радев, като  подчерта общото между двете професии – а именно, че има много изкуство и магия. Той увери, че ВМА може винаги да разчита на Военновъздушните сили.

  Проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА, Владов изказа своята огромна благодарност към   анестезиолозите, към целия екип на ВМА, който участва в трансплантациите, подчертавайки и все по-положителните резултатите от работата им.

  Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова  от своя страна подчерта, че трансплантацията и донорството е не само медицина, а е висш пилотаж медицина и обединява много специалности в медицината. Тя благодари на анестезиолозите за успешната съвместна работа, благодари и на летците за безрезервната помощ в животоспасяващите ситуации.
  Д-р Симеонова връчи на ген. – майор Румен Радев и на 16 Транспортна авиационна група „Враждебна” почетни плакети от Изпълнителната агенция по трансплантации в знак на признателност за доброто сътрудничество.