Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Първи уроци във ВМА за бъдещите военни лекари

  03.09.2019

  Новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар” получиха своите първи уроци от едни от най-големите имена в родната медицина. Във връзка с празника на военномедицинската служба (1 септември) те посетиха част от клиниките на Военномедицинска академия, в които ще се обучават през следващите години. Това е третият випуск по проекта, стартирал през 2017 г. чрез тристранно споразумение между ВМА, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и МУ „Пр. д-р Н. Стоянов“ – Варна.

  ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФЕСОР ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ КЪМ КУРСАНТИТЕ: ИСТИНСКИЯТ ЛЕКАР НЕ СИ ЩАДИ ВРЕМЕТО

  „Истинският лекар, който има амбицията да бъде полезен за пациентите си и да е мерило за колегите си, не си щади времето”. Такъв първи урок преподаде на третия випуск от специалност „Военен лекар” началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS.

  „Даваме ви възможности, а вие трябва се докажете достойни за предизвикателствата, които следват”, категоричен бе началникът на ВМА.

  Паралелно обучение в две специалности – без аналог у нас, осигурена специализация и избор от над 40 акредитирани специалности, безплатни курсове след завършването, шанс за бързо академично израстване – това са само част от преимуществата, които чертаят предвидимо бъдеще и отварят широк хоризонт пред бъдещите военни лекари.

  „Нищо обаче няма да получите даром”, предупреди ги генерал Мутафчийски. „Човек трябва да бъде зареден с амбиция. Да знае, че държи в свои ръце 90% от бъдещия си успех. Че трябва да работи от първия миг и да знае какво преследва. Ако иска да бъде фактор, трябва да положи огромни усилия. Но те ще се отблагодарят – няма да останат незабелязани”, подчерта началникът на ВМА, споделяйки с курсантите и своя личен опит – превел го през 2 години работа в поделение, редица спечелени конкурси, мисии в Афганистан, Ирак и Македония, предизвикателствата да оглави клиника само на 36 години, както и днес да е главен лекар на Българската армия.

  „Нямам комплекси относно кариерата си. По пътя си срещнах много колеги, дошли във ВМА директно от студентската скамейка, които не постигнаха нищо. Те нямаха стимул да се развиват. Добрият състезателен кон се изгражда само в конкуренция, когато иска да се докаже като по-добър”, откровен бе началникът на ВМА с курсантите. „Когато едно време отивах по разпределение във военната болница в Бургас, казах на колегите: „Аз ще се върна, на бял кон, през централния вход! И спечелих конкурс и им станах началник”, разказа още той на бъдещите военни лекари.

  „Трябва да имате самочувствие! Знаете ли защо? Колко млади хора във времето, в което живеем, ще дадат клетва да служат на Родината си? Колко млади хора имат този кураж, този морал? Това е достойно за уважение! Вие струвате повече от тях. Положете максимални усилия, за да ни накарате да бъдем горди!”, призова ги на финална на близо едночасовата среща генерал Мутафчийски. „Тъй вярно!”, отвърна му в хор залата с бъдещи лекари под пагон.

  НА ВИЗИТАЦИЯ В НАЙ-ДОБРАТА БЪЛГАРСКА РЕАНИМАЦИЯ

  Да минат на визитация с чл.-кор. проф. Николай Петров в най-голямата клиника по реанимация имаха шанс новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар”.

  „Вие сте нашето бъдеще. Колко добро ще бъде то – зависи от нас и умението ни да успеем да ви подготвим. Но преди всичко сте сбъдната мечта. Мечта, която много години се опитвахме да реализираме и накрая се осъществи. Да имаме военни лекари с възможно най-добрата подготовка”, приветства ги началникът на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на ВМА.

  Проф. Петров посъветва бъдещите медици под пагон, овладявайки изкуството на медицината, да попиват знания не само от по-опитните си колеги, но и от медсестрите и санитарите. И не пропусна да подчертае:

  „Много често титлите не значат нищо – опашката пред кабинета определя колко си добър!”. „Никога не се отчайвайте! Вие сте късметлии, защото зад вас стои ВМА – а ВМА е изключително голяма марка!”, изтъкна проф. Петров.

  „Институцията ВМА ви задължава да бъдете много добри, ако не – и най-добрите!”, категорична бе и проф. Евелина Одисеева, която ръководи Клиниката по интензивно лечение. „В медицината 2+2 невинаги правят четири”, напомни им опитният реаниматор, разкривайки им предизвикателствата пред ежедневната работа с пациенти, които буквално са на ръба на живота и смъртта.

  БЪДЕЩИТЕ ВОЕННИ ЛЕКАРИ С ПЪРВИ УРОК ЗА БИОЛОГИЧНОТО ОРЪЖИЕ

  Как може да се овладее епидемия – независимо дали сме заплашени от дизентерия, пламнала в поделение или от ебола, донесена от Африка? Открит урок по темата на новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар” изнесе полковник доц. д-р Георги Попов, който ръководи Катедра „Инфекциозни болести” и е зам.-началник на ВМА по учебно-научната дейност.

  Бъдещите военни лекари имаха възможността видят отвътре уникалната клиника, построена и оборудвана така, че да позволява изолиране на болните, както и ефективно лечение и контрол над заразите.

  Полк. доц. Попов ги разведе и из сектора за борба с биологично оръжие. Там курсантите бяха най-впечатлени специалното оборудване, което позволява да бъдат транспортирани и преглеждани без риск пациенти, заразени с най-смъртоносните зарази.

  Инфекциозните болести са една от специалностите с голяма „тежест” във военната медицина – защото в горещите точки на войни и конфликти вирусите и бактериите често са по-безмилостни от куршумите.

  „Най-хубавото на нашата специалност обаче е, че дори пациентите, които буквално идват в клиниката „в насипно състояние”, след намесата ни могат да бъдат напълно излекувани”, сподели пред курсантите полк. доц. Попов.

  „Тук не е като в ендокринологията, да речем, където заболяванията са хронични. Нашите пациенти обикновено си отиват щастливи, възстановени на 100% и скоро забравят какво са преживели. Нещо повече – дори придобиват имунитет”, разказа на бъдещите военни лекари зам.-началникът на ВМА.

  А част от първокурсниците признаха, че амбицията им е да специализират именно „Инфекциозни болести”.

  БЪДЕЩИ ВОЕННИ ЛЕКАРИ ИЗБРАХА КОЖНАТА КЛИНИКА – ОТЛИЧНИК В БЪЛГАРИЯ

  Как дерматолозите спасяват пациенти показа на новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар” ръководителят на Кожна клиника д-р Весел Кантарджиев.

  Освен ултра модерната апаратура в операционната зала, той им им показа още съвременните сектори за фото- и балнеотерапия, както и лабораторията за дерматохистопатологията, благодарение на която навременна диагноза получават не само пациентите на ВМА, но и на още 15 болници в страната.

  „Нашите болни са едни от най-здравите”, пошегува се с бъдещите лекари д-р Кантарджиев. И им обясни, че дерматологията е по-скоро амбулаторна специалност – затова годишно в клиниката лежат около 1 000 души. За сметка на това, амбулаторните пациенти са между 8 000 и 10 000.

  Клиниката е отличник и в друго направление – по брой на специализантите. В екипа на д-р Кантарджиев, където младостта никога не е била порок, обучаващите се лекари са цели 9.

  „А за това колко елитна е една клиника можеш да съдиш именно по броя на специализантите”, похвали се с намигване на курсантите дерматологът. В края на визитата си, част от курсантите споделиха, че искат след време да специализират именно дерматология.

  НА „БОЙНОТО ПОЛЕ” В ОПЕРАЦИОННАТА: ПЪРВА СРЕЩА СЪС СКАЛПЕЛА

  На „бойното поле” в операционната битката между живота и смъртта не стихва. В това се убедиха очи в очи бъдещите военни лекари при първата си среща с топ хирурзите на ВМА. Операционният блок, където ежедневно се правят средно по 100 интервенции, привлече курсантите като магнит.

  Младежите имаха шанса да как работи  ортопедът проф. Неделчо Цачев. Гръдният хирург проф. Деян Йорданов им разкри, че най-дългата му операция – на белодробна резекция, е продължила 6 часа. А в залите на неврохирургията видяха как се „отваря” череп и се отстранява дискова херния.

  В ролята на гид на курсантите влезе началникът на центъра и пластичен хирург доц. Христо Лозанов, който им призна, че „хирургията е занаятчийска специалност”. „Всеки ден се гради по една тухличка, операция след операция. При нас има голямо поле – който има желание, е добре дошъл. Ние сме отворени към всички, които искат да се учат”, обърна се към бъдещите военни лекари доц. Лозанов, като им показа и една от най-модерните операционни във ВМА – тази на Клиниката по пластична хирургия и изгаряния.

  ДОЦЕНТ ИВЕЛИН ТАКОРОВ: ХИРУРГИЯТА НЕ Е ИМПРОВИЗАЦИЯ

  Как изглежда „войната” с рака в операционната успяха да видят в Първа клиника по коремна хирургия бъдещите военни лекари. И тъй като им е рано за практически уроци със скалпела, доц. Ивелин Такоров им даде няколко ценни съвета.

  „Хирургията не е импровизация, зад всяка операция се крие много сериозен план”, разсея „холивудските” им романтични представи началникът на клиниката. „Освен знания и умения, в нашата професия трябват и съмишленици. Ръцете на хирурга са вързани без екип”, подчерта още доц. Такоров.

   

  ПОЛК. ДОЦ. Д-Р ЛЮБИНА ВЕСЕЛИНОВА: ОФИЦЕРИ СМЕ НЕ САМО ПО ЗВЕЗДИТЕ НА ПАГОНА СИ, А ПО ДУША

  Пагонът може да носи с доблест и върху крехки рамене. В това се убедиха курсантите при срещата си с полковник доц. д-р Любина Веселинова. „Радвам се, че виждам толкова много жени, бъдещи офицери. Кой е силният пол? Дали не трябва преосмислим дефинициите?”, пошегува се с „Випуск 2025” началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина във ВМА. Но съвсем не на шега им сподели: „Професията на военния медик е голямо предизвикателство – освен да носиш сърце на лекар, трябва да си и човек на честта”.

  Курсантите засипаха полк. Веселинова с въпроси, любопитни какви жертви изискват звездите върху пагона и титлите пред името. Особено, когато си жена и майка. „Силен е този, който има личните качества да бъде такъв. Всичко останало е въпрос на консерватизъм и наслагвани догми. И кариерата на много жени в нашата болница го доказва”, категорична бе полк. Веселинова. „Да, понякога е трудно да обясниш защо избираш дълга пред това да бъдеш вкъщи при детето си. Защо избираш предизвикателството пред семейния уют... Това ни отличава от останалите. И, ние, по-опитните офицери от ВМА сме щастливи, че и след нас ще има хора, които носят тази искра”, откровена бе доц. Веселинова.

  „Ние сме офицери не само по звездите на пагона си, а по душа. След като вие сте избрали да бъдете военни лекари – не сте го направили случайно. Ако пламъкът го нямаше в сърцето ви, нямаше да се насочите към нея. Затова трудностите, които предстои да преодолявате, за вас ще бъдат не моменти за отчайване и капитулация, а за преодоляване на поредното препятствие. Нали това е предизвикателството – да излезеш по-силен след всичко, което не те е убило?”, мотивира бъдещите военни лекари полковникът. И си пожела част от курсантите един ден да изберат физикалната медицина – четвъртият и задължителен етап, без който и най-доброто лечение не би било успешно.

  ДОЦЕНТ ВИРСАВИЯ ВАСЕВА: БЪДЕТЕ СПЛОТЕНИ И СЪС САМОЧУВСТВИЕ

  Коя курсантка е взела „Светата троица” (изпитите по анатомия, физиология и биохимия) с пълно шест? Колко първокурсници са на път да се пречупят пред латинския? Кой от бъдещите военни лекари какво мечтае да специализира? Има един човек във ВМА, който знае отговорите на всички тези въпроси.  Началникът на отдел “Учебна и научно-изследователска  дейност” доц. Вирсавия Васева няма пагони, но е същински „командир на взвода” от близо 60 курсанти. И макар да е в София, а бъдещите медици – във Варна, по телефона разрешава проблеми и потушава драми по-бързо дори от родителите им.

  Към „Випуск 2025” доц. Васева има три съвета – да са сплотени, да не се боят да търсят подкрепа от по-големите курсанти и най-вече – да имат заслужено самочувствие.