Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Извънкласно: Бъдещи военни лекари „попиват” от най-добрите

  21.08.2019

  Невероятен синхрон и респект в екипа впечатляват бъдещите военни лекари, които посетиха част от базата на Военномедицинска академия.

  Макар и в заслужена ваканция след успешното завършване на първи курс, курсантките Мелани Пиргова и Цветелина Гинева съчетаха лични ангажименти в столицата с възможността за пореден път да се докоснат до „тежката артилерия“ в родната медицина.

  Самите те споделят, че още не са се насочили към конкретна специалност, но всяка минута, прекарана сред едни от най-добрите специалисти в България е безценна за тях.

  След като се срещнаха и разговаряха с началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, курсантките имаха директен сблъсък с т.нар. тежка хирургия в операционната на Първа клиника по коремна хирургия, ръководена от доцент Ивелин Такоров.

  С работата на Катедра по инфекциозни болести пък ги запозна заместник-началникът на ВМА по учебно-научната дейност и началник на Катедрата полковник доцент Георги Попов.  Той им презентира част от най-съвременните диагностично-лечебни технологии, които се прилагат в двете инфекциозни клиники и уникалното оборудване, с което разполагат.

  С доцент Вирсавия Васева, ръководител на отдел “Учебна и научно-изследователска дейност”, бъдещите лекари под пагон обсъдиха възможносттите за участие в юбилейния 25-и конгрес на Балканския военномедицински комитет, чийто домакин през 2019 г. ще бъде България.

  В началото на месец септември, по повод празника на военномедицинската служба – 1 септември, в София ще пристигнат и новоприетите курсанти в 3-тия вупуск военни лекари. Те ще имат възможност да посетят част от клиниките на ВМА, които са уникални за България.