Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Лекари от ВМА преминаха курс по военна подготовка

  09.08.2019

  Медицински специалисти от Военномедицинска академия успешно завършиха курс по „Базова военна подготовка” във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

  Курсът продължи 4 седмици, по време на които курсистите изучаваха действия по опазване на хората и околната среда в условията на ядрена, химична и биологична защита, евакуационни дейности. Обучаемите участваха в практическа подготовка по стрелба и тактическа подготовка, действия при тероризъм и инженерна подготовка за осигуряване на различни видове машини.

  Удостоверенията им бяха връчени от началника на отбраната генерал Андрей Боцев по време на специална церемония в град Варна. Той подчерта важността на медицински кадри в армията – едно от най-важните осигурявания не само при бойни условия, но и в ежедневния учебен процес.

  Тази година първенец на випуска по време на квалификационния курс е кап. д-р Станимира Цурова – авиолекар в База „Крумово“, а само след няколко дни предстои да започне специализацията й по авиационна медицина във Военномедицинска академия.

  На церемонията присъства и заместник-началникът на ВМА полковник доцент Георги Попов, който поздрави младите си колеги за постигнатите високи резултати по време на подготовката. 

  Той се срещна и с курсантите от третия випуск военни лекари – 5 момчета и 14 момичета, които започват обучението си по тристранния проект между Военномедицинска академия, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна. Специалността "Военен лекар" предлага много изпитания, но и сигурна реализация. Студентите посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, тъй като разходите се поемат от Министерство на отбраната. Освен това, имат и гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години.

  Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната