ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА ще отбележи Европейската седмица на донорството

  15.10.2015

  На 16.10.2015г. /петък/, от 11.00 часа, в централно фоайе на Военномедицинска академия ще бъде отбелязана Европейската седмица на донорството.

  Датата не е случайно избрана. На този ден своя професионален празник отбелязват анестезиолозите и Военновъздушните сили на Република България, чиито представители имат ключова роля при извършването на трансплантации.

  Кампанията е под надслов „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!“, като по този начин ще бъде отдадена и почит към паметта на донорите и ще бъде изразена благодарност към техните близки. Целта е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство.

   „Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с 3 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2015г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия.

  На събитието ще присъстват началникът на ВМА генерал-майор професор Николай Петров,дмн и двама от заместниците му – полк. доц. д-р Румен Попов,дм и полк. доц. д-р Любомир Алексиев,дм; директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова; проф. д-р Любомир Спасов,дм- национален консултант по трансплантология; командирът на Военновъздушните сили на Република България генерал-майор Румен Радев, проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА, както и пациенти, претърпели успешни трансплантации.