ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с приз за утвърждаване на кохлеарната имплантация в България

  08.07.2019

  20 години кохлеарна имплантация в България отбелязваме през настоящата 2019 година. Първата подобна интервенция във ВМА е извършена на 4 декември 2004 година. Оттогава до днес Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”, ръководена от професор Венцислав Цветков се утвърди като водещ център в страната.

  Заедно с колегите си - аудиолозите д-р Дончо Дончев, д-р Катя Асенова, д-р Любомира Зеленска и младите хирурзи – бнй  д-р Георги Кукушев и д-р Теодора Димитрова, професор Цветков е извършил стотици кохлеарни имплантации, а резултатите са повече от добри – повечето от децата проговарят и биват записвани в нормални училища, наравно с връсниците си.

  Юбилейната 20-а годишнина от първата кохлеарна имплантация, осъществена на 16 юни 1999 г. в ИСУЛ "Царица Йоанна", бе отбелязана с редица събития.

  ВМА получи признание за добро партньорство с една от водещите фирми за кохлеарни импланти в България и признанието на благодарнисте пациенти в знак на дълбоко уважение и почит за постигнат висок стандарт и професионализъм, както и за утвърждаване на кохлеарната имплантация в България – в полза на хората с най-тежки слухови увреждания.

  В УНГ-клиниката на ВМА годишно се извършват около 15-20 кохлеарни иплантации, което се равнява на 2-3 месечно. Пациентите на нашите висококвалифицирани специалисти обхващат широк възрастов диапазон - деца от 9-месечна възраст до възрастни пациенти.

  В нашия център се осъществява диагностиката, оценяват се показанията за кохлеарна имплантация, оперативната намеса, след което първите включвания и настройки на говорния процесор.