Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Кураж и вдъхновение за бъдещите военни лекари

  21.05.2019

  В навечерието на 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, бе открита Медицинска секция в библиотеката на ВВМУ „Никола Вапцаров".

  За мен е особена чест да бъда тук и заедно да открием тази секция – тя е едно неоценимо богатство за бъдещите военни лекари, които се обучават по тристранното сътрудничество между ВМА, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и МУ-Варна, заяви полк. доц. Георги Попов – заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност.

  Той подчерта, че с отзи акт се затвърждава академичното сътрудничество между трите институции и изрази вяра, че след години тези полици ще бъдат обогатени с научните трудове на сегашните курсанти.

  Полк. доц. Попов изказа признателността на ръководството на ВМА към ректорите на двете учебни заведения - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и проф. д-р Красимир Иванов, за успешното сътрудничество до момента: Тази инициатива се доказва като изключително успешен иновативен образователен проект, който акцентира върху образованието и кариерното развитие на младите хора. Защото България има нужда от своите лекари и медицински сестри тук, а не в чужбина. Развитието на интелектуалния потенциал на младите хора  е ключов фактор  за успешното развитие на една държава.

  Заместник-началникът на ВМА изтъкна и че само няколко седмици ни делят от приемането на третия пореден випуск военни лекари, а резултатите, които показват двата предишни випуска, са един добър атестат, че сме на прав път и това е успех и за българското образование, и за българската медицина.

  В медицинската секция бяха поставени портретите на основоположниците на военната медицина и военномедицинското образование и наука в България – подполковник д-р Георги Золотович – създател на Военномедицинска академия; генерал-майор проф. Генчо Кръстинов; генерал-майор чл.-кор. проф. д-р Йовчо Топалов; генерал-майор чл.-кор. проф. д-р Григор Мечков,  като се надяваме те да бъдат вдъхновение за нашите курсанти, подчерта още доцент Попов.

  По-рано той присъства на церемония, на която ректорът на ВВМУ удостои с почетното научно звание „Доктор хонорис кауза” ректора на МУ-Варна за усилията му при реализирането на каузата за откриване на съвместна специалност „Военен лекар“.

  Снимки: МУ-Варна