ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  МС предлага началникът на ВМА да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“

  24.04.2019

  Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който – считано от 06.05.2019 г., да удостои началника на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили на Република България бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски с висше офицерско звание „генерал-майор“. 

  Преди малко повече от година – на 22 февруари 2018 г., държавният глава Румен Радев връчи пагоните за „бригаден генерал“ на началника на ВМА. Ген. Мутафчийски оглави болницата, съгласно указ № 27 от 07.02.2018 г. на президента и заповед № КВ-65/12.02.2018 г. на министъра на отбраната. Преди това – от май 2017 г., бе временно изпълняващ длъжността. 

  Ген. Мутафчийски е роден на 20 август 1964 г. Завършва медицина в София през 1990 г. Има две специалности – обща и военна хирургия. Става част от екипа на ВМА още през 1990 г. – като стажант, за да се издигне до началник на болницата.

  Специализира в областта на коремната, чернодробно–панкреатичната, спешната и лапароскопската хирургия. Защитава дисертация за травмите след взривове. Трупа опит в клиники във Франция, Италия и Германия. Участвал е в мисии в Македония, Ирак и Афганистан.

  Президент е на Балканския военномедицински комитет и българския му борд, както и на родното Научно дружество по военна медицина. Зам.-председател на Българското хирургическо дружество, участва в управителния съвет на Дружеството по спешна медицина. Дипломиран член е на Американското дружество на хирурзите FACS.

  Ген. Мутафчийски е удостоен с награден знак „За отлична служба”, I степен и грамота за проявен висок професионализъм при оказване на медицинска помощ на пострадалите при атентата на летището в Бургас.

  Фото: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната