ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Началникът на ВМА стана почетен гражданин на Средец

  01.10.2015

  Началникът на Военномедицинска академия генерал майор член-кореспондент Николай Петров, д.м.н. получи званието „Почетен гражданин на Средец”.
  По традиция високата чест бе оказана на сцената, разположена на площад „България” в града. Церемонията се проведе по време на празника на Средец, а знакът на града бе връчен от кмета  Иван Жабов.

  Пред хилядното множество, изпълнило площада проф. Николай Петров сподели, че се вълнува толкова, колкото когато е станал "Лекар на годината".

  „Идвайки насам, в главата ми нахлуваха спомени, лица. Това, което винаги съм казвал на моите ученици е, че не всичко е фалшиво в този свят, има и истински неща и съм давал за пример моя житейски път. Тръгнах от Маджурската махала в Грудово, бяхме повече от 50 човека с различни интереси, но човешката съдба е непредсказуема. Това, което човек може да направи е да се труди и да се учи. След като могат да се случат такива неща с мен, защо да не се случват и на други? Гордея се, че съм роден тук и съм част от вас, гордея се да бъде тук и да получа вашето признание”, каза пред присъстващите началникът на ВМА.

  Генерал-майор професор Николай Петров започва кариерата си в МБАЛ-Бургас. По-късно постъпва в катедра „Реанимация и анестезиология” във ВМА. Специализирал е в Швейцария, САЩ, Франция.
  През 2012 година е избран за професор по анестезиология и интензивно лечение. През същата година е обявен за "Лекар на годината" от БЛС.
  Отново през 2012 година е избран за член-кореспондент на БАН.
  От 2014 година е вицепрезидент на Международната асоциация на анестезеолозите.
  Към момента изпълнява длъжността Началник на ВМА, която е една от най-предпочитаните болници в страната.

  Снимка: www.burgasinfo.com