Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  “Live surgery” директно от операционната на ВМА

  16.04.2019

  Специалисти от над 10 държави участваха в юбилейния 10-и Симпозиум “Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, организиран от ВМА, Катедрата по урология и нефрология на ВМА и Българско дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, с подкрепата на Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология, Международния алианс по уролитиаза, South-Eastern European Group for Urolithiasis Research.

  Традиционно, форумът събра едни от най-изявените специалисти в областта на урологията, което е огромно признание за експертизата и качеството на медицинската и научна работа на българските уролози.

  И тази година се радваме на участието на изключително авторитетни европейски световни преподаватели в урологията. Научният комитет се състои от 28 члена от 11 страни. Много широки са границите на този симпозиум – имаме представители на Китай, Германия, Великобритания, Испания, Италия, Австрия, Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия, заяви при откриването професор Илия Салтиров, председател на Организационния комитет.

  Той подчерта, че тяхната специалност и в частност темата на симпозиума се развива с изключително бързи темпове и непрекъснато отправя към специалистите нови предизвикателства за овладяване на нови техники и методики, насочени към ефективното лечение на пациентите.

  Радващо е, че в залата присъстват толкова много специалисти - не само от България, но и от чужбина. Това означава, че гледаме в една посока и чертаем общи хоризонти – от една страна стои осъзнатата необходимост за отговорността, която носим пред нашите пациенти, че трябва да им предоставяме най-доброто, което заслужават, коментира и заместник-началникът на ВМА полковник доцент Владимир Василев.

  Богатата двудневна научна програма включваше “State-of-the-art”лекции и дебати от водещи международни експерти, “Live surgery” сесии от операционната на ВМА с демонстрация в реално време на съвременни минимално-инвазивни ендоурологични операции и “Hands-on-training” сесии за усъвършенстване на хирургичните умения и запознаване с възможностите на съвременните ендоскопи, енергийни източници и консумативи.

  За поредна година бе осигурена възможност за директен достъп, в реално време, до конферентната зала и до операционната, през интернет сайта на симпозиума. По този начин информацията бе достъпна, за тези които имат интерес към тематиката, но не са имали възможност да се регистрират за участие. Регистрираните стотици посещения по време на симпозиума говорят за интерес не само от България, но и от чужбина.

  А за младите уролози бяха осигурени три награди за най-добри презентации в постерната видео сесия: Те не са подредени по степен, това са три първи награди. Това е още един стимул и признание за работата на нашите млади колеги, подчерта професор Илия Салтиров.