ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  140 прегледани безплатно за глаукома във ВМА

  09.04.2019

  Близо 140 пациенти се възползваха от поредната скринингова кампания за глаукома на Клиниката по очни болести във ВМА. Офталмолозите изследваха и консултираха безплатно през целия месец март. Социално значимото заболяване е втората най-честа причина за необратима слепота в световен мащаб.

  По време на профилактичните прегледи беше изследвана зрителната острота, проверявано вътреочното налягане и оценявано състоянието на зрителния нерв чрез оглед на очните дъна. При съмнение за глаукома или новооткрито заболяване пациентите бяха насочвани за допълнителни изследвания за уточняване в Клиниката по очни болести. Общо 18 души от прегледаните в рамките на кампанията бяха приети в болницата.

  Специалистите от ВМА участват в съвместната инициатива на Световната глаукомна асоциация /СГА/ и Световната асоциация на пациентите с глаукома /САПГ/ за провеждане на Световна глаукомна седмица за поредна година. Целта на кампанията е обществеността да се образова за диагностиката и модерното лечение на заболяването, известно като „тихият крадец на зрение“. Амбицията на специалистите е диагнозата да се открие рано, терапията да започне навреме и необратимото увреждане на зрението да бъде избегнато. Тя обаче няма как да бъде постигната, ако пациентите не преминават през периодични очни прегледи, подчертават офталмолозите.

  В рамките на 1-месечната скринингова кампания, съвместно със сдружение „Пациентска организация глаукома“, началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Лъчезар Войнов изнесе и лекция във ВМА, посветена на новостите в диагностиката и лечението на глаукомата.