ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Ясен хоризонт за развитие на медиците - офицери

  22.03.2019

  Десетки медицински офицери от цялата страна се включиха в ежегодния Командирски сбор на началника на Военномедицинска академия.

  ВМА, с всичките й подчинени структури, се намира в добра кондиция. Нямаме дългове, а положителният баланс от последната година и половина ни даде възможност да реинвестираме собствени средства, заяви бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS при откриването на форума, на който присъстваха и депутати от парламентарната комисия по отбрана.

  В момента тече реновирането на 4 клиники, предстои такова на още 4. Длъжни сме да се съобразяваме с пазара на здравни услуги в България.

  Пациентите искат да се лекуват в прилични условия. Другият основен мотив да се влагат толкова усилия е, че нашите лекари заслужават да работят в модерни условия,

  подчерта началникът на ВМА.

  Част от реинвестициите са за закупуване на нова техника, която да повиши възможностите на всички болнични бази, не само на основната болница в столицата. За София предстои откриване на уникално съоръжение – най-модерният в България ядрено-магнитен резонанс. Другата голяма инвестиция е модерният ангиограф, който също е последно поколение. За болничните ни бази тръгват четири ултрамодерни рентгенови апарата, съобщи бригаден генерал Мутафчийски.

  Началникът на ВМА припомни, че концепцията на сегашното ръководство включва модернизиране на базите, които едновременно да са конкурентоспособни и да се повишат възможностите им в реална бойна обстановка: В тази насока,

  когато говорим за бъдещите реинвестиции за апаратура, усилията ще бъдат съсредоточени в стратегически направления.

  Предстои закупуването на нови санитарни автомобили за периферните болници, предвид техните ангажименти. Има светъл лъч за оборудването и на медицинските пунктове.

  Бригаден генерал Мутафчийски засегна и темата за недокомплекта, който е проблем предимно в поделенията и частите. И припомни, че вече има два випуска, които се обучават по специалност „Военен лекар”, съвместно между ВМА, Военноморското училище и Медицински университет – Варна.

  Съгласно подписаните договори, веднага след завършването си младите специалисти започват работа в поделенията – за период от 3 години. След това имат осигурени места за специализации и по-нататъшно развитие във ВМА.

  След толкова активно демилитаризиране на Военномедицинската служба е време да обърнем тренда. Това е един проект, който стартира през 2017 година, той ще има успех далеч във времето, но точно от такива дългосрочни неща се нуждае ВМА.

  Пробихме системата, за да осигурим бъдещото на Военномедицинската служба, заяви още бригаден генерал Мутафчийски и добави:

  Активно работим по стипендиантската програма. Друг пробив, който направихме – предстои да обявим два конкурса за капитани-доценти. Досега нашите офицери бяха дискриминирани – те можеха да станат доценти, едва когато са подполковник и полковник. Това е още един стимул за младите хора и

  имат хоризонт, защото най-важното е да им очертаеш ясно стъпките – да виждат ясно в съзнанието си, а не някакво мъгливо бъдеще.

  Началникът на ВМА благодари на всички свои колеги за усилията, които полагат и за отдадеността им към службата, но им обърна внимание, че те, като офицери имат, някои специфични задачи, които цивилните нямат: Мисиите са наша отговорност. Аз много се радвам, че има все повече млади хора, които проявяват желание да бъдат офицери. Но те трябва да знаят, че това са отговорности и тези отговорности ще бъдат абсолютно изпълнени. Още миналата година ви казах, че

  нямам комплекси като командир на ВМА – бил съм и в поделение, бил съм и на няколко мисии. Така че, имам нулева толерантност към кръшкачите. Офицерите ще отидат на мисия – на всеки му предстои това нещо.