ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Началникът на ВМА награди един от "Достойните българи"

  12.03.2019

  "Всички, посветили се на медицинската професия, са призвани да спасяват животи и да лекуват. А, вие, достойни българи, лекувате душите и ни показвате верния път – за да не забравяме, че сме човеци!". С тези думи началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски поздрави тазгодишните герои, заслужили "медала на достойните".

  700 са вече българите, които за 17 години са получили признание за добрите си дела от в. "24 часа" и БНТ1. А ген. Мутафчийски награди едно от "смелите сърца" на 2018 г. - фелдшера Илиана Петрова от Стражица. През октомври тя изроди близначки в линейката, на път за Спешния център в Горна Оряховица. Подвиг, който досега никой медик у нас не е извършвал. Само през 2018 г. Илиана е помогнала на 5 бебета да поемат първа глътка въздух.

  Петрова е фелдшер в Стражица от 12 години, а преди да се качи в линейката 16 години е носила пагон. Била е началник на медицинската служба във военното поделение в градчето. "Макар днес Илиана вече да не е в редиците на българската армия, защитава честта на пагона и достойноството на професията „военен медик”, поздрави я началникът на ВМА.

  "За мен е чест, че днес съм сред вас! Много се радвам, че на церемонията видях толкова млади хора и съм спокойна за бъдещето на България", сподели развълнуваната фелдшерка.