ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Военните ни медици в Мали печелят доверие с кураж и висок боен дух

  21.12.2018

  Българските военни медици, които са на мисия в Мали изпълняват задачите си с висок боен дух.

  Обстановката остава стабилна, докладва българският национален командир лейтенант д-р Тодор Ганчев по време на традиционната видеоконферентна връзка на министъра на отбраната и началника на отбраната с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

  В момента в Мали има четиричленен екип на ВМА – 19-ти от 2013 година, когато за първи път наши специалисти се включват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Военните ни лекари се грижат за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

  До момента

  България е изпратила там 76 военнослужещи, от които 72 са медици.

  Д-р Ганчев изказа от името на целия екип  благодарност към Министерство на отбраната, Съвместното командване на силите и ВМА за подкрепата за успешното изпълнение на поставените задачи.

  Военният министър Красимир Каракачанов поздрави д-р Ганчев за добрата работа по време на първата му задгранична мисия

  и изрази увереност, че натрупаният там опит ще бъде полезен не само за неговото лично израстване като специалист, но и за Българската армия.

  Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев също изказа своята признателност и уважение към българските лекари в Мали: Вие демонстрирате две неща – от една страна като български военнослужещи

  показвате, че имате куража да действате във високорискова среда,

  да изпълнявате задачи, въпреки опасностните от различно естество. От друга страна, като медици вие изразявате своя висок професионализъм и хуманни качества. Сигурен съм в едно –

  вие печелите доверието и уважение на хората, с които работите и за здравето, на които се грижите.

  През 2019 година бъдете здрави. Нека новата година да е успешна, мирна и щастлива.

  Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната