ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА доказа високото ниво на военните ни медици на световен конгрес в Бали

  07.07.2015

  Ръководството на Военномедицинска академия участва в 41-я Световен конгрес на ICMM в Бали, Индонезия, който бе посетен от представители на над 90 страни, начело с ръководителите на военномедицинските им служби. 
   
  Сред дискутираните теми бяха: хеморагичната треска Ебола като нова вирусна заплаха и инфекциозно заболяване; мироопазващи сили по време на хуманитарни мисии и операции при бедствия; защита на военнослужещите при ядрени, химични, биологични и радиологични заплахи; грижа за пострадали при военни действия и военнополева хирургия.
   
  Началникът на ВМА-София генерал-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н., който бе придружаван от двама от заместниците си - полк. доц. Румен Попов, д.м. и полк. доц. Любомир Алексиев, д.м. , взе дейно участие на асамблеята на Комитета относно решения за бъдещата дейност на Комитета, избор на нови членове на бордове и работни групи.
   
  На специално заседание, посветено на медицинската евакуация на пострадали болни и ранени, бе поставен въпросът за авиомедицинската евакуация. Сериозен интерес предизвика докладът на полк. доц. Любомир Алексиев, д.м. на тема „Модул за авиомедицинска евакуация”. В последвалата дискусия ясно пролича разбирането за сериозните постижения на ВМА и българските Военновъздушни сили при евакуация на пострадали от предната линия на бойните действия.
   
  В процеса на работа делегацията осъществи редица полезни контакти с колеги от различни страни и обмени мнения по важни въпроси за медицинското осигуряване, а активното участие по време на Конгреса доказа високото ниво на българската военна медицина и необходимостта от продължаване на нейното развитие.