ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Над 600 души се прегледаха безплатно във ВМА в Световния ден за борба с диабета

  14.11.2018

  В Световния ден за борба с диабета над 600 души провериха безплатно стойностите на своята кръвна захар и холестерол

  в рамките на кампанията за безплатни прегледи, органиизрана от специалистите от Клиника по ендокринология и болести на обмяната.

  Това е поредната инициатива на ендокринолозите от ВМА с цел превенция и ранно откриване на социалнозначимото заболяване.

  "Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвраят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве",

  категорична е проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, председател на Българската диабетна асоциация и национален консултант по ендокринология.

  "Борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не трябва да се допуска децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си.

  Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат", призова още проф. Даскалова.

  Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.