ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА представи в Италия опита си при бойните травми с негативно налягане

  19.10.2018

  Хирурзи от ВМА представиха пред италиански колеги опита, който българските екипи имат в областта на бойните тавми.

  Професор Кириен Кьосев от Клиника покоремна хирургия и д-р Георги Попиванов от Клиника по ендоскопска хирургия участваха в Италианския конгрес по хирургия, който се проведе от 14-18 октомври 2018 г. в Рим. В престижния форум бяха представени всички 30 хирургични асоциации на Апенините.
  В специална научна сесия беше представен и авторитетният  American College of Surgeons, чийто сертифициран член е и началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Пред колегите си проф. Кьосев и д-р Попиванов изнесоха лекция на тема „Лечение на военновременните наранявания с негативно налягане“.

  В нея е обобщен опитът на екипа, ръководен от проф. Мутафчийски, който въвежда тази техника за първи път в българската хирургична практика. Негова заслуга е и въвеждането от американската практика в родната на опита при огнестрелните наранявания и в хирургичното лечение на болестта на Крон.

  Поканата за тази лекция се основава на вече двугодишното сътрудничество между ВМА и университета “Sapienza” в Рим, както и с Италианската асоциация по спешна хирургия.

  През 2016 година бе подписан меморандум за партньорство между двете страни. В унисон с проучването на добрите европейски хирургични практики двете страни се договарят за провеждането на съвместни научни изследвания и академичен обмен. Сред точките, записани в Меморандума, са взаимопомощ при изготвянето на проекти за обучение, курсове, семинари, конференции и работни срещи, както и подобряване сътрудничеството по отношение обучението на младите хирурзи.

  Освен това, от една година д-р Попиванов е и сертифициран редактор в Редакционния борд на списанието “Il Giornale di Chirurgia”, което е следствие на увеличаващия се научен обмен между двете институции.

  Това е признание не само за ВМА, но и за цялата българска хирургична общност.