ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Хирурзи от ВМА и Франция учат колеги на тазобедрено ендопротезиране

  18.10.2018

  Десетки специалисти от София и страната преминаха еднодневен курс по тазобедрено ендопротезиране, който се проведе на 18.10.2018 г. във ВМА.

  Съвместно със специалния гост – водещият ортопед от Университетската клиника в Дижон, Франция, д-р Пиер Мартц, екипи от Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия извършиха

  две оперативни интервенции, които бяха наблюдавани на живо чрез телемост от участниците в курса.

  За втора поредна година организираме гостуването на известен и доказал се в Европа специалист в областта на тазобедреното ендопротезиране. Идеята е да споделим опит при подмяната на конкретен модел става (Dual Mobility Cup), който в последните 2-3 години много бързо навлиза както в Западна Европа, така и у нас, обясни началникът на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия професор д-р Неделчо Цачев.

  Той поясни, че

  програмата е интензивна и затова е насочена към колеги с опит, а не към начинаещи ортопеди с желание. Целта е специалистите, които имат афинитет към тазобедреното ендопротезиране, да се обогатят с нови техники и тънкости.

  Новият модел става има много предимства, пациентите се възстановяват много добре, поясни още проф. Цачев.
  Сами виждате, че тематиката не е нещо ново и революционно. Впечатление прави, че се изчистват някои детайли, които в България много често ги подминаваме. А това е изключително важно за една методика – да има успешно приложение.

  Смятам, че този курс е от изключителна значимост и поздравявам професор Цачев за инициативите в тази насока, които прави през последните години, коментира при старта на курса началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, дм.н., FACS.

  Той засвидетелства цялостната подкрепа на ръководството на болницата по отношение на подобни инициативи в структурата на ВМА.