ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството: Поклон пред донорите и екипите!

  17.10.2018

  Военномедицинска академия отбеляза Европейската седмица на донорството, като

  „Дървото на живота” в памет на донорите, намиращо се в централното фоайе на болницата, беше допълнено с имената на трима души, дали през 2018 година шанс за втори живот на пациенти във ВМА.

  Целта на кампанията е насърчаване на обсъжданията и информираността на обществото относно донорството и трансплантацията на органи.

  В приветствието си към всички присъстващи началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS изказа съболезнования и огромната си благодарност на хората, които са загубили свои близки, но са дарили органите им и така са спомогнали за спасяването на много човешки животи. И увери, че

  ВМА и нейното ръководство стои твърдо зад програмата за трансплантация, която ще бъде не само продължена, но и надграждана.

  Искам да благодаря на целия екип на ВМА, който продължава да се развива в тази програма. През настоящата година имахме ситуация, при която съвсем млад екип извърши последната трансплантация – и от хирургична, и от гастроентерологична, и от реанимационна страна. Това показва развитие и надграждане на екипа, коментира още той.

  Професор Мутафчийски благодари и на всички колеги от ВМА:

  Почти цялата болница - с богатството си от специалисти, е ангажирана с тази високотехнологична дейност.

  За гастроентеролозите пък самата трансплантация е само началото на един дълъг процес на грижи и обгрижване на нашите пациенти – ежедневно по 5-6 души се явяват на контролни прегледи и за коригиране на лечението вече 11 години.”

  „Използвам случая да благодаря и на екипите от ВВС, чийто командир генерал-майор Цанко Стойков също е при нас, както и пилотите от Авиобаза „Враждебна”, които са наши партньори и непрекъснато участват в донорските ситуации, независимо по кое време на денонощието става въпрос. Благодаря и на нашите съмишленици от най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders”, които ни подкрепят в кампаниите за насърчаване на донорството”, заяви още началникът на ВМА.
   
  Поклон пред високохуманния жест на близките на донорите и благодарност за съпричастността към донорството изказаха и водещите специалисти в трансплантационните екипи на ВМА – професор Никола Владов, професор Крум Кацаров и професор Евелина Одисеева.

  Те призоваха обществеността за по-голяма активност и разгръщането на позитивна кампания, защото очевидно донорите не са достатъчни, а нуждаещите се в България не са малко.

  Благодарности към близките на донорите изказа и д-р Евелина Цветкова от Изпълнителната агенция по трансплантация.

  Към думите й се присъедини и капитан Йордан Димитров от екипажа, извършил полета при последната донорска ситуация: „Искаме да изразим своето възхищение към близките за взетото от тях решение, защото те извършват геройство в мирно време.

  ВВС винаги активно участват във всяка донорска ситуация и ви уверяваме, че можете да разчитате на нас по всяко време – така, както беше при последния полет, когато летяхме с екипа на доц. Ивелин Такоров. Той продължи 14 часа, в изключително тежки метеорологични условия, но се справихме отлично”.

  Подкрепа в битката за спасяването на човешки животи засвидетелстваха за пореден път и представителите на „Sofia Riders”. „Поклон пред близките. Ние се гордеем, че вече 2 години заедно с ВМА работим заедно в тези инициативи за насърчаване на донорството и спасяването на нуждаещи се", коментира Георги Боянов", представител на организацията.

  На събитието присъстваха и част от пациентите, трансплантирани във ВМА, които със сълзи на очи изразиха своята признателност към своите спасители.
   
  Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната