ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Кардиолозите от ВМА с престижна номинация за най-добър постер на националния конгрес

  08.10.2018

  С номинация за най-добър постер се завърнаха от XVI-тия Национален конгрес по кардиология специалистите от Клиниката по кардиология на ВМА. Форумът се проведе между 4 и 7 октомври 2018 г. в Албена.

  С общо 7 постера, в две отделни сесии, се представиха лекарите от Военномедицинска академия. Номинация за най-добър постер получи д-р Александър Чобанов, докорант в клиниката.

  При изключителен интерес и посещаемост премина пленарната сесия на тема: „Сърдечно-съдова оценка и поведения при несърдечна хирургия”, модерирана от началника на Клиниката по кардиология на ВМА проф. д-р Ивайло Даскалов, доц. д-р Лилия Демиревска и проф. д-р Мария Миланова от „Пирогов”. Тримата изнесоха лекции, посветени на антитромбозната, антикоагулантната терапия и медикаментозните стратегии за редуциране на риска при несърдечна хирургия.

  За оценката на сърдечно-съдовия риск пък говори кардиологът от ВМА д-р Михаил Амиорков. А д-р Мария Недкова запозна колегите си с казуса за болен със STEMI и кървене в резултат на тумор на стомаха. Д-р Татяна Вълова, асистент в Клиниката по кардиология, представи клиничен случай, демонстриращ сърдечното засягане при пациенти с амилоидоза.