ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Водещи експерти от ВМА на кръгла маса в парламента

  20.09.2018

  Водещи специалисти от Военномедицинска академия – вирусологът проф. Красимир Мекушинов и епидемилогът доц. Андрей Галев, се включиха в кръгла маса в Народното събрание, посветена на грипа. Дискусията, организирана от Българското сдружение по иновативна медицина, се проведе под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазване, а в ролята на модератор влезе зам.-председателят й доц. Лъчезар Иванов.

  Форумът в парламента събра около кръглата маса освен изтъкнати специалисти от различни области на медицината, и зам.-министрите на здравеопазването д-р Жени Начева и Светлана Йорданова, зам.-председателя на парламента д-р Нигяр Джафер, шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев, директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантаржиев, главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, експерти от Световната здравна организация, здравното ведомство, РЗИ, представители на съсловни и пациентски организации.

  70 000 души убива грипът всяка година в Европейския съюз, алармираха експертите. Само в областните градове в България годишно между 1.4 и 1.6 млн. се разболяват от коварните вируси и стават повод за до 30% от болничните, сочи статистиката. Имунизациите намаляват с 57%  лечението в болница на заразените над 50 г., както и със 74 на сто постъпващите в интензивните отделения. Със съответно 52% и 79% пада броят на хоспитализациите след грип на хората с белодробни заболявания и с диабет, обясни проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания".

  В същото време, у нас едва 2-3% от хората си поставят противогрипна ваксина. Затова и от Министерство на здравеопазването представиха проект за Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019 - 2022 г. Амбицията й е до 2022 г. 25% от българите – или над 1.5 млн. души, над 65 г. да бъдат имунизирани безплатно. Програмата ще бъде обсъдена в рамките на дебатите за бюджета на МЗ и НЗОК за 2019 г. А първите имунизации би трябвало да стартират в края на следваща година. Предвидените за 2019 г. дози ваксини са 148 191 броя, през 2020 г. – 251 924 броя, 2021 г. – 296 382 броя и през 2022 г. – 370 477 броя. За изпълнението на програмата за 4-годишния й период на действие ще са необходими общо 9,7 млн. лв. 

  Безплатните имунизации са добра мярка, но информационната кампания за смисъла от ваксинопрофилактиката е не по-малко ключова, коментираха специалистите от ВМА проф. Мекушинов и доц. Галев. „По-коварното е, че хората имат антиваксинални настроения – и то невероятно силни, не само за грипа. Те са вредни, защото не само повишават смъртността, но и нарушават колективния имунитет. А, когато той е нисък, скача заболеваемостта”, допълни проф. Мекушинов. Специалистите от ВМА напомниха, че по принцип ваксините срещу грип не са много скъпи – между 10 и 22 лв. А ефектът от поставянето им е и икономически – имунизацията може да спести пациентите между 50 и 100 лв. разходи за лекарства, които трябва да похарчат, ако се разболеят.