ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Специалисти от ВМА участваха в Национална конференция по трансфузионна хематология

  14.06.2018

  Специалисти от ВМА участваха в 58-мата Национална конференция по трансфузионна хематология, провела се на 14 юни 2018 г. в гр. София.

  Форумът премина под знака на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, като тазгодишното мото е „Помисли за другите. Дари кръв. Сподели живот”.

  2018-а е и годината, в която светът отбелязва 200 извършването на първото успешно кръвопреливане от човек на човек от британския лекар Джеймс Блъндел през 1818 г., с което се поставя фактическото начало на трансфузионната медицина.

  На този ден трябва да благодарим на всички доброволни и безвъзмездни кръводарители, благодарение на които националната трансфузионна система успява да осигури болниците, респективно пациентите с кръв и кръвни биопродукти,

  коментира полк. проф. Румен Попов – национален консултант по трансфузионна хематология и началник на Кръвния център на ВМА.

  Той сподели, че през последните години в Кръвния център на ВМА прави впечатление една добра тенденция: Все повече млади хора идват да даряват кръв безвъзмездно - защото чувстват този акт, като необходимост.

  Бъдете живи и здрави. Благодаря на всички вас!